Palesztin nyomásra nem játszik Jeruzsálemben Messi csapata

A Beitar Jerusalem izraeli labdarúgócsapat lemondta az FC Barcelona elleni barátságos mérkőzést, miután a spanyol klub nem volt hajlandó Jeruzsálemben játszani.

A meccset  augusztus 4-re tervezték a jeruzsálemi Teddy Stadionba, ami azonnal palesztin tiltakozást és nyomásgyakorlást váltott ki – derül ki a jewishnews.timesofisrael.com cikkéből.

Sami Abou Shehadeh, egy izraeli arab képviselő, a Knesszet tagja nyílt levelet írt a Barcelonának, amelyben arra kérte a csapatot, hogy mondja le a mérkőzést. A Middle East Eye értesülése szerint Jibril Rajoub, a Palesztin Labdarúgó Szövetség vezetője szintén arra szólította fel Lionel Messi csapatát, hogy ne Jeruzsálemben rendezzék a meccset.

A cikk felemlegeti, hogy a Beitar szurkolói gyakran skandálnak arab ellenes rigmusokat és nem játszik náluk arab futballista. A Beitar tulajdonosa, Moshe Hogeg a Facebookon tette közzé, hogy a Barcelona “egyértelmű” kérésére, hogy legyen más a helyszín, “nagy bánatára”, de lemondja a mérkőzést. A Barcelona nyilvánosan nem kommentálta a történteket.

Nehéz szívvel, sok gondolkodás után döntött így Hogeg, mert mint írta, mindenekelőtt büszke izraeli és zsidó, a csapat pedig jeruzsálemi. Hangsúlyozta azonban: “totális háborút” vívott a rasszizmus ellen, és továbbra is így fog tenni. A tulajdonos nem hibáztatja a spanyol csapatot, nem várja el tőlük, hogy politikai konfliktusokban vegyenek részt.

zsido.com

Kép: jewishnews.timesofisrael.com

 

  • Küldés emailben