A palesztin szervezet TV-csatornáján megemlékeztek Dalal Mugharbira, akinek vezetésével 37 izraelit, köztük 13 gyermeket gyilkoltak meg egy 1978-as terrortámadásban.

A Palestinian Media Watch figyelt fel arra a műsorra, melyben a palesztin csatorna egyik műsorvezetője készített interjút Alia Zamzammal, a Női Ügyek Libanoni Egyesületének elnökével. Arra a kérdésre, milyen jelentőséggel bír a nemzetközi nőnap a palesztin hölgyek számára, Zamzam úgy fogalmazott, a palesztin nők ugyanúgy „szenvednek”, mint a férfiak; majd az 1978-as terroresemény vezetőjét éltette.

„Tisztelgünk Dalal Mughrabi nővérünk emlékére. Mughrabi egyike volt a harcoló nővéreinknek, és egyengette az utat, hogy a többi nővér is képes legyen folytatni. A palesztin nők büszkeségének egyik forrása volt” – mondta Zamzam az Arutz Sheva honlapján közzé tett felvételen.

Mughrabi 1978-ban vezetője volt annak a terrortámadásnak, melynek során elraboltak egy autóbuszt Haifa és Tel-Aviv között. Az utasok közül 37 izraelit, köztük 13 kisgyereket válogatás nélkül lemészároltak a terrorcselekményben, melyet a Times később „Izrael történelmének legborzasztóbb terrortámadásának” nevezett.

A gyilkosságot követően Mughrabi hamar hőssé és mártírrá vált a palesztinok szemében; 2010-ben a Palesztin Hatóság el-Bireh városának főterét róla nevezte el.

zsido.com

 

Kép forrása: Haaretz

Megszakítás