Az eset a Dél-Afrikai Köztársaság egyik egyetemén történt, ahol az „Izraeli Apartheid” hetet népszerűsítették.

Nagy felháborodást okozott a johannesburgi Wits Egyetem kampuszán nemrég megjelent kampány, amely Anne Frank arcát tűzte plakátokra. A szóróanyagokon megjelenő zsidó lányt palesztin kendőbe öltöztetve ábrázolták. Az eset a Palesztin Szolidaritás Bizottságához (Palestinian Solidarity Committee, PSC) köthető – közölte a Jerusalem Post.

A kampányanyagokon adott magyarázat alapján „a szórólap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a rasszizmusra, nehézségre és elnyomásra, amit a zsidók átéltek a náci időkben, és a modern korban újra megismétlődik”. Továbbá a kampuszon szétszórt írás szerint napjainkban „izraeli megszállás” zajlik, ami ugyanolyan rossz, mint ami a holokauszt idején történt.

Az ügy kapcsán több diák is felháborodásának adott hangot és mélyen elítélték a kampányt. A Zsidó Diákok Közép-Afrikai Szövetsége nyilatkozatában „visszataszítónak” nevezte a lépést, és hangsúlyozták: „Nem vonható párhuzam a holokauszt és a közel-keleten ma zajló események között – és ezzel a PSC is tisztában van”.

zsido.com

Kép forrása: Jerusalem Post