Azon akadt ki, hogy az ausztrál kormány nem utal addig támogatást, amíg abból fizetik a terroristákat.

Miután az ausztrál kormány a napokban úgy döntött, hogy felfüggeszti a Palesztin Autonómia közvetlen finanszírozását, Nábil Sáát, aki többek között Máhmud Ábbász tanácsadójaként szolgál, kirohant Ausztrália ellen.

„Ez a mocskos beszéd a bűnözőkről, ahogyan mártírjainkat és bebörtönzötteinket említik, miközben ők a hőseink, az önfeláldozás hősei és a szabadság lángjai. Nem hasonlíthatók az izraeli bűnözőkhöz, akik izraeli börtönökben ülnek… Engem személy szerint nagymértékben feldühített Ausztrália döntése, mely szerint beszüntetik a 10 millió dollár átutalását… Az ENSZ-nek utalták át a segélyt, nehogy a [bebörtönzöttek és mártírok] családjainak fizetésére használhassuk fel. Más szavakkal, az az igazság, hogy megérdemlik, hogy leköpjük őket. Maguk [ausztrálok] az USA szolgái… nem akarom a 10 milliójukat, nem akarok utána szaladgálni.” – hangzott el a Palesztin Autonómia hivatalos tévécsatornáján július 3-án.

Az, hogy Sáát hősöknek és a szabadság lángjainak nevezte a bebörtönzött terroristákat, jól példázza a Palesztin Autonómia ideológiáját, melyből következik, hogy dicsőítik és magasztalják a terroristákat és a gyilkosokat, ahogyan arról már többször beszámoltunk. Sáát dühe részben annak is szól, hogy Izraelben az elmúlt napokban elfogadták azt a törvényt, mely szerint az Izraelben beszedett és a Palesztin Autonómiának kifizetendő adókból levonják a Hatóság által a terroristáknak, illetve – haláluk esetén –  a családjainak átutalt fizetések összegét. A törvény befagyasztja e pénzek átutalását, és Izrael meghatározatlan ideig tarthatja azokat vissza. Amennyiben a palesztin vezetés egy teljes évre felhagy a kifogásolt átutalásokkal, vagyis nem ad fizetést a bebörtönzött terroristáknak, és nem részesíti juttatásokban a merénylet következtében meghalt támadók családtagjait, akkor az izraeli parlamentnek lehetősége lesz dönteni arról, hogy átutalja-e a visszatartott összeg egy részét, vagy egészét a Palesztin Autonómiának.

Ausztrália az izraeli döntéssel egy napon, július másodikán jelentette be, hogy megvonja direkt támogatását a Palesztin Autonómiától, és helyette az ENSZ-nek továbbítja az erre a célra szánt összeget. Julie Bishop, Ausztrália külügyminisztere magyarázatot is adott a határozatra: országa szeretett volna biztosítékot arra, hogy a pénzzel nem terroristákat támogatnak, ám igyekezete nem járt sikerrel, így kénytelenek voltak felhagyni a támogatás átutalásával. Bishop hozzátette: „Bármilyen jellegű támogatás, melyet a PFSZ juttat azoknak, akiket politikai okokból végrehajtott erőszakos cselekményekért ítéltek el, szöges ellentétben áll az ausztrál értékrenddel, és aláássa az Izrael és a palesztinok közötti valódi békekötés lehetőségét.”

Ezzel párhuzamosan a Palesztin Autonómia az Európai Unióban is felháborodást váltott ki, mivel egyik vezetőjük visszautasította az EU delegációjával való találkozást. A látogatóban levő küldöttek arra keresték a választ, hogy mire használja a PA az európai segélyeket, ám Rami Hamdalla nem volt hajlandó arra, hogy kielégítő válaszokat adjon. A delegációt a közel-keleti ügyekért és a Palesztin Autonómiának átutalt pénzekért felelős Christain Danielsson, valamint az EU külügyeit igazgató, korábban a békefolyamat EU küldöttjeként működő Fernando Gentilini vezeti. A két vezető felszólította Hamdallat, hogy adjon számot az európai segélyek felhasználásáról, mivel egyre erősebb a gyanújuk arra, hogy a palesztin vezetés az EU-pénzeket terroristák és családjaik fizetésére és támogatására használja fel.

Elázár Stern, Kneszet-képviselő az európai lépéseket az ausztrál kormány fent bemutatott határozata, valamint a korábban említett izraeli törvény elfogadása következményének tekinti. Ő volt az a képviselő, aki a Likudhoz tartozó Ávi Dichterrel együtt benyújtotta a törvényjavaslatot. „Ma még a korábbiaknál is jobban hiszem, hogy ez a törvény csökkenti a terrorizmus mértékét, és életeket ment”- mondta Stern.

zsido.com

Forrás: Arutz7 és PMW