Egyesek szerint a Hamasz azt akarja kiprovokálni, hogy az izraeli hadsereg bevonuljon Gázába.

Gázai terroristák rakétazáport zúdítottak szerdán hajnali egy és öt óra között a Gáza-övezethez közeli izraeli települések lakosaira. A Vaskupola rendszer hét rakétát semmisített meg, és legalább három rakéta még a Gáza-övezeten belül ért földet. Három rakéta az Eskol régióban robbant fel, személyi sérülés nem történt, de több épület és gépkocsi is megrongálódott.

Az izraeli hadsereg válaszként háromszor támadott gázai célpontokat: katonai bázisokat és egy földalatti kiképzőpályát is. A rakétazáport a gyújtóanyaggal ellátott sárkányok okozta tűz és robbanóanyaggal felszerelt léggömbök eregetése előzte meg napokon keresztül, melyekre az izraeli hadsereg sorban válaszcsapásokkal reagált.

Becsapódott rakéta

„A Hámász terrorszervezet felelős mindenért, ami a Gáza övezetben történik, és viselni fogja az izraeli állampolgárok ellen elkövetett terrorcselekmények következményeit. Az izraeli hadsereg felkészült számos helyzetre, és továbbra is kitartóan védelmezi az izraeli polgárokat.” – jelentette ki a hadsereg szóvivője. „A hadsereg kész nagy intenzitással és különféle eszközökkel folytatni a működését, válaszul e terrorcselekményekre.”

A hajnalban Izraelre kilőtt rakéták egyike egy óvoda közvetlen közelében ért földet. „A Hámász válogatás nélkül tüzel izraeli civilekre, még óvodákra is”- mondta a hadsereg egy szóvivője. „Több tucat kisgyerek érkezik ide minden nap, pusztán a szerencsén múlott, hogy nem esett bajuk.” A rendőrség körülzárta a terepet, és a rendőrségi bombaszakértők összegyűjtötték a rakéta minden egyes maradványát, biztosítva, hogy a lövedék teljes mértékben hatástalanítva legyen.

Az óvoda mellett leesett rakéta darabjainak összegyűjtése

Izraeli biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek az elmúlt napok és hetek eseményeinek nyomán, hogy a Hámász támadásai új szárazföldi hadműveletet kényszeríthetnek ki Izraelből. A hivatalnokok arról is nyilatkoztak, hogy a zsidó állam felkészülten áll egy nagyszabású szárazföldi hadművelet elébe, amennyiben a Hámász tovább folytatja a határ menti támadásokat. A Gázában uralkodó terrorszervezet március 30. óta gyűjt össze szinte naponta több ezer gázait a határ mentén, az izraeli biztonsági kerítés mellett, akik gyakran támadnak izraeli katonákra, rendszeresen megpróbálják áttörni a határt, és minden eszközzel azon vannak, hogy a lehető legnagyobb kárt okozzák Izraelnek. A rakéta- és fegyveres támadások mellett így jelentek meg a gyújtóanyaggal felszerelt sárkányok, valamint a robbanóanyagot szállító, egészségügyi hidrogénnel megtöltött léggömbök, hatalmas tüzeket és óriási kárt okozva Izraelben, és fenyegetve az izraeli polgári lakosság biztonságát.

Tankok a gázai határon

„A hadsereg készen áll arra, hogy széles hatókörű hadműveletet hajtson végre Gázában, amennyiben a Hámász továbbra is újabb szabályokat kreál [a konfliktusban]” – mondják a hadseregtől származó források. „Ha a Hámász azt gondolja, hogy Izrael habozni fog, hogy bevonuljon-e [a Gáza-övezetbe], akkor téved”- jelentette ki a biztonsági kabinet szerdai eligazítása után egy tisztviselő.

zsido.com

Megszakítás