A Lettország fővárosában rendezett futóversenyen induló, 29 éves Beatie Deutsch az első olyan, szigorúan ortodox zsidó nő, aki nemzetközi atlétikai versenyt nyert. A Jeruzsálemben élő ötgyermekes anyuka 1 óra 17 perc 34 másodperc alatt futotta le a 21 km-es távot.

„1940-ben még százezer zsidó élt Lettországban. Sajnos a holokauszt idején szinte mindegyiküket meggyilkolták. Riga környékén is voltak kivégzőhelyek. Riga gyönyörű zsinagógája és közössége teljesen elpusztult, és ma már csak maroknyi zsidó él ott, és egyetlen zsinagóga működik a városban. A nácik meg akartak semmisíteni minket, de nem jártak sikerrel. Rigában lesz az első nemzetközi versenyem, ahol büszkén képviselem majd Izraelt és a zsidó népet.” – írta ki a megmérettetés előtt Facebook oldalára Beatie Deutsch, aki a „Marathon Mother” nevet használja a közösségi oldalon.

Beatie korábban kizárólag izraeli versenyeken indult. 2018-ban megnyerte a Jeruzsálem Maratont, idén januárban pedig a Tibériás Maratont. A 2017-es Tel-Aviv Maraton  idején hét hónapos terhes volt, de végigfutotta a távot. A következő cél a 2020-as olimpia, amelyre edző készíti fel, és az állam is részt vállalt a felkészülés költségeiből.

Az aranyérmes így írt a győzelmét követően: „Köszönöm Istenem! Ma megnyertem az első nemzetközi versenyemet és büszkén képviseltem Izraelt a félmaratonon. Rendkívül hálás vagyok a családomnak, közeli és távoli barátaimnak, az edzőmnek, Ámit Neemánnak, a csapattársaimnak, és azoknak a csodálatos izraelieknek, akikkel itt, Lettországban találkoztam, és akik végigdrukkolták a küzdelmemet. Annyi történetet hallottam a Rigában meggyilkolt zsidókról. A futás alatt végig az Ám Jiszráel Cháj dal járt a fejemben és arra gondoltam, hogy milyen felemelő érzés büszke zsidó nőként versenyeznem ezeken az utcákon”.

A sportos anyuka és családja 2009-ben vándorolt Izraelbe az Egyesült Államokból. Vallásos meggyőződése miatt mindig ügyel arra, hogy szemérmes öltözékben és haját eltakarva vegyen részt a versenyeken.

zsido.com

Forrás: TOI

Megszakítás