A jeruzsálemi Szentély az áhávát chinám, a feltétel nélküli szeretet érdemében épült fel, azon a helyen, ahol két testvér éjszakánként áthordta egymáshoz a búzát, mert mindkettő úgy gondolta, a másiknak nagyobb szüksége van rá. Az egyik azért, mert neki van családja, ám testvére magányosan él, a másik pedig azért, mert neki csak kevésre van szüksége, míg a testvérének egy egész családot kell ellátnia. Vannak, akik azt mondják, hogy ez valóban megtörtént, mások szerint csupán egy példázatról van szó. Az alábbiakban Morija Táászán Micháeli írását olvashatják:

Vannak, akik azt mondják, hogy a két testvér és a búzakalászok története csupán példázat, ám én azt mondom, hogy megtörtént, megtörténik és a saját szememmel látom.

Asszonyokról szól a mese háború idején. Egyikük azt mondta: Nekem igazán sokkal könnyebb, mint a szomszédomnak. Mindkettőnknek behívták a férjét, de neki kisbabája is van, ami sokkal nehezebbé teszi a helyzetet. Főzök neki valamit, hogy egy kicsit segítsek.

A másik így szólt: Mennyivel könnyebb nekem, mint a barátnőmnek. Igaz, hogy van egy sérült gyermekem, akit el kell látnom és a férjemet is behívták, de időnként hazajöhet. Nem úgy, mint a barátnőm férje. Készítek neki valamit, ami egy kicsit felvidítja.

A harmadik így gondolkodott: igaz, hogy minden nap be kell bennem dolgozni, és délután össze kell szednem a gyerekeket és aggódom a férjem miatt, aki a messzi északon állomásozik. De ennek az asszonynak a kilencedik hónap aggodalmai nyomják a lelkét és több gyereke is van, de a férjével telefonon sem tud beszélni. Átugrom hozzá, lelket öntök belé és megkérdezem, mi van vele.

A negyedik pedig: a férjem távol van, aggódom érte és vágyakozom utána. Mennyivel jobb nekem, mint a barátnőmnek, aki egyedülálló. Elmegyek hozzá és megölelem, hogy egy kicsit felviduljon.

Az ötödik így szólt: bár a terhességem igencsak előrehaladott és borzalmas ez a bizonytalanság, de a férjemet nem hívták be, igazán nincs miért panaszkodnom. Meghívom két barátnőmet és a gyerekeiket szombatra vendégségbe.

Ők öten összejöttek, és mindannyian elmondták, hogy miért nem nekik, hanem éppen a másiknak van szüksége segítségre. És jól kisírták magukat egymás vállán.

És ha bárki azt gondolná, hogy túlzok – a saját szememmel látom az ilyen és ehhez hasonló történeteket. És már csak ezért is el kell jönnie a megváltásnak.

 

Megszakítás