Az Izraeli Kutyás Egység, az Okec – עוקץ – „fullánk” a határrendőrség Jámám terrorelhárító egységéhez tartozik. Tagjai – a rendőrkutyák és gazdáik – számos veszélyes bevetésen mutatták meg rendkívüli képességeiket és mentették meg akár saját életük árán is sok izraeli állampolgár életét. Éppen az elmúlt hetekben történt, hogy egy kilencéves rendőrkutyát sechemi (Nablusz) arab terroristák megöltek egy bevetés során. Az Izraelért az életüket áldozó négylábúaknak külön temetője van – írja az Arutz7

 

Az ember legjobb barátja: a terroristák legnagyobb ellensége

Az izraeli hadsereg különleges egységei rendkívül jól képzett kutyákkal dolgoznak.

 

 

Öt érdekes tény a kutyás alakulatról

1. A kutyák közül a legtöbb belga juhász, másnéven Malinois fajtájú. Csehországban vásárolják őket egyenként több mint 17 ezer sékel (1,9 millió forint) értékben. Korábban német juhászkutyákat és rottweilereket alkalmaztak.

2. A kutyákat Izraelben képzik ki hosszas és fáradságos munka során, melynek hossza négy hónap és egy év között változik.

3. A kutyák a feladataikat játéknak fogják fel, melynek végén jutalmat kapnak: labdát vagy valamilyen finom falatot.

4. Azon a bázison, ahol a kutyákat kiképzik, más állatok is laknak. Ennek az a célja, hogy a kutyákban közömbösséget fejlesszenek ki más állatokkal szemben, akikkel esetleg találkozhatnak egy-egy bevetés során.

5. A drogok és fegyverek keresésére használt kutyák közül az egyik korábban sok erőszakot elszenvedett állat volt. A határrendőrség egykori tisztje meglátta és javasolta az egységnek, hogy képezzék ki. Miután az állat megkapta az őt illető szeretetet, figyelmet és törődést, valóban kiváló rendőrkutyának bizonyult.

A zsidóságban mint mindennek, a kutyáknak is van szerepe és az évezredek során a tóratudósok számos alkalommal foglalkoztak a kutyákkal kapcsolatos kérdésekkel. Sőt, a kutyák már a Tórában is szerepelnek!

Fotó: Anthony Duran on Unsplash

 

Wikipédia