Az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kötendő kormánykoalíció veszélyeire figyelmeztetett szerdán kiadott közleményében az Ausztriai Mauthausen Bizottság (MKÖ). Indoklása szerint a párt “határozottan közel” áll a náci ideológiához.

“A mi felelősségünk, hogy tanuljunk a történelemből” – idézte a közlemény Willi Mernyi, a bizottság elnökének szavait. Az MKÖ a mauthauseni náci koncentrációs tábor Ausztriában lakó túlélőit képviselő szervezet jogutódjaként alakult meg, fő támogatói közé tartozik a katolikus egyház és az ausztriai zsidó közösség is. A szervezet magát a szabad és demokratikus társadalom szószólójaként, a rasszizmus, fasizmus és antiszemitizmus minden formája ellen fellépő szereplőként határozza meg.

A bizottság megállapítása szerint az FPÖ szélsőjobboldali kijelentései és cselekedetei folyamatosan és minden területen tetten érhetők. A szervezet közleményének felsorolása szerint az FPÖ korlátozni akarja az emberi jogokat, szidalmazza, kigúnyolja és rágalmazza a másként gondolkodókat, ellene van a véleményszabadságnak, napirenden tartja a rasszizmust, uszít a menekültek és a kisebbségek ellen, szítja az előítéleteket, valamint az antiszemitizmus is mindig “előtör” belőle. A felsorolásban szerepel az is, hogy a párt szorosan együttműködik a bel- és külföldi szélsőjobboldali erőkkel, valamint az “autoriter Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjével”. 

A szervezet által szerdán bemutatott, ingyenesen letölthető brosúrában mintegy hatvan, 2013 és 2017 között történt, az FPÖ képviselőinek szerepléséhez köthető, “szélsőjobboldali” esetet és kijelentéseket gyűjtöttek össze. Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára szerint az MKÖ brosúrája az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) ellenkampányának része. A szabadságpárt közleménye szerint amennyiben valaki valóban és őszintén aggódik az ausztriai antiszemitizmus miatt, úgy már régóta az SPÖ és az Osztrák Néppárt (ÖVP) által “erőltetett” új népvándorlás következményeivel kellene foglalkoznia, hiszen a más kultúrkörből Ausztriába érkező emberek miatt az antiszemitizmus témája “napirenden van”. 

Október 15-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak Ausztriában. Az Österreich című lap legutóbb bemutatott felmérése szerint a kisebbik koalíciós párt, az ÖVP a legnépszerűbb 34 százalékos támogatottsággal, a korábban első helyen álló FPÖ-re 24 százalék, a nagyobbik koalíciós partnerre, az SPÖ-re szintén 24 százalék szavazna.

MTI