A teheráni zsinagógában 16 imádkozóra omlott az épület, amely mellett éppen építkezés zajlik. Szerencsére senki sem sérült meg komolyabban, de a zsinagóga teljesen megsemmisült, és két, közelben parkoló gépkocsi összetört.  

t8ubkh32__w470h837q95

A tűzoltóság közleménye szerint egy szomszédos telken végeztek földmunkát, amelynek következtében megrepedt a zsinagóga fala. A vizsgálat a munkálatokat irányító mérnök felelősségét állapította meg, s kizárta a szándékosságot.

isohly12__w470h257q95

A közösség tagjai szerint több tóratekercs is megsérült és számos szent könyv használhatatlanná vált. Többen kételkednek abban, hogy véletlen baleset történt, de véleményüket csak név nélkül vállalták, megtorlástól tartva. A zsinagóga vezetősége úgy döntött, hogy – a további konfliktusokat megelőzendő -, nem élnek panasszal a hatóságok felé. Megfelelő épület híján az közösség tagjai jelenleg egy magánlakásban gyűlnek össze imára.

tbw7wdw8__w470h470q95

A legalább 2500 éves, hajdan jelentős számú perzsa zsidó közösség az iszlám forradalom óta állandó félelemben él, tagjainak létszáma mára tízezer alá csökkent.

forrás