Nyíltan bírálta a brit kormány John Kerry amerikai külügyminiszter Izraelt elmarasztaló minapi beszédét. Brit sajtóbeszámolók szerint Washington meglepődve fogadta legszorosabb európai szövetségesének kritikáját.

Az Izrael-ellenes ENSZ-határozat elfogadása miatti felháborodás megszólalásra késztette az amerikai külügyminisztert. Az amerikai tartózkodó szavazat magyarázataképpen, John Kerry kemény szavakkal bírálta Izrael telepespolitikáját. Washingtoni beszédében kijelentette egyebek mellett, hogy Benjámin Netanjahu kormánya „a legjobboldalibb kormánykoalíció Izrael történetében”, továbbá közölte, hogy a zsidó telepek gyors terjeszkedése a vitatott területeken a kétállami rendezés (Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozása) helyett az egyállami berendezkedés és „a megszállás állandósulása” felé tereli a folyamatokat.

Theresa May brit miniszterelnök szóvivője heti sajtótájékoztatóján Kerry beszédéről szólva kijelentette: a Downing Street véleménye szerint „nem helyénvaló” egy szövetséges ország demokratikusan megválasztott kormányának összetételét támadni. A szóvivő szerint London illegálisnak tartja az izraeli telepek építését „a megszállt palesztin területeken”, ezért szavazta meg Nagy-Britannia az ENSZ Biztonsági Tanácsában az izraeli telepespolitikát elítélő határozatot.

Ugyanakkor a brit miniszterelnök szóvivője leszögezte, hogy a brit kormány egyértelmű véleménye szerint az izraeli telepespolitika távolról sem az egyetlen probléma az izraeli-palesztin konfliktusban. London ennek alapján nem gondolja, hogy az izraeli-palesztin megbékélésről szóló tárgyalásokon egyetlen témára, jelen esetben a telepek építésére kellene összpontosítani, hiszen az izraeliek és a palesztinok konfliktusa „mélységesen bonyolult”.

A szóvivő kiemelte: London meggyőződése szerint Izrael népe megérdemelné, hogy a terrorizmus fenyegetettségétől mentesen élhessen, mivel már túlságosan régóta kénytelen e fenyegetéssel szembenézni.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivőjét válaszában kijelentette: Washingtont meglepte Theresa May hivatalának megnyilvánulása, mivel John Kerry kijelentései a kétállami megoldást fenyegető jelenségekről, köztük a terrorizmusról, az erőszakos cselekményekről és az izraeli telepekről összhangban vannak a brit kormány által is hosszú ideje vallott nézetekkel, és azzal, ahogy Nagy-Britannia képviselője a BT-határozatot elfogadó múlt heti voksoláson szavazott.

A Londonban idézett amerikai külügyi nyilatkozat szerint az Egyesült Államok hálával nyugtázta azokat az erőteljesen támogató nyilatkozatokat, amelyekkel más országok, köztük Németország, Franciaország, Kanada, Jordánia (!), Egyiptom (!), Törökország (!), Szaúd-Arábia (!), Katar (!) és az Egyesült Arab Emírségek (!) fogadták John Kerry beszédét.

A The Guardian kommentárja szerint Theresa May szoros kapcsolatokra törekszik a januárban hivatalba lépő új amerikai elnök, Donald Trump kormányával. Ez magyarázhatja a jelzésértékű elhatárolódást a jelenlegi amerikai kormányzat Izrael-politikájától. A lap idézte Nagy-Britannia washingtoni nagykövetét, aki a minap kijelentette: reméli, hogy May és Trump kapcsolata hasonlatos lesz ahhoz a harmonikus viszonyhoz, amelyet Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök ápolt Ronald Reagan egykori amerikai elnökkel.

Zsido.com/MTI

Megszakítás