Már a hónapban nekilátnak a munkának.

Nemrég felhívást tett közzé a firenzei nagy zsinagóga kezelője, mert sürgős renoválásra szorul az épület kupolája, ahogy arról mi is beszámoltunk. Összesen 50 ezer eurót, tehát nagyjából 15 millió forintot szerettek volna összegyűjteni. Egy drón segítségével alaposan felmérték a kupola állapotát. Ez azután történt, hogy a turistákkal tömött olasz városban meghalt egy spanyol utazó októberben, amikor egy XIII. századi bazilika burkolatából leváló kődarab 30 méter magasból ráesett. A zsinagógánál nem ilyen nagy a baj, de kissebb darabok itt is leválhatnak, főleg fa elemek.

Nemrég jó hírek érkeztek: a kampány remekül halad, 80 felajánló (magánszemélyek és intézmények) 17 nap alatt, 35 ezer eurót adtak össze – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében. A munkálatok megkezdéséhez 20 ezer eurót reméltek és ezt túl is szárnyalták. Még ebben a hónapban nekilátnak a felújításnak, erre az időre a zsinagóga központi része le lesz zárva.

A monumentális zsinagóga mór stílusban épült, 1882-ben adták át. Kupolája a második legnagyobb a Cattedrale di Santa Maria del Fiore, ismertebb nevén a firenzei dóm után.

Kép: florence-on-line.com