A haiti születésű, de az Egyesült Államokban élő Gabriel Pierre kedves és segítőkész férfi, és egy demenciával küzdő, idős ember, Yisroel Gordon rabbi odaadó gondozója. A jó tulajdonságait bűnözők is kihasználták, akik az összes megtakarítását, 18 500 dollárt (5.3 millió forintot) csaltak ki tőle.

Ellen Gordon és Riche Deitsch, az idős rabbi felesége és lánya a hír hallatán azonnal akcióba léptek, és felvették a kapcsolatot a rendőrséggel, ügyvédekkel, hasonló csalások áldozatait képviselő szervezetekkel, valamint városi tisztségviselőkkel, de mindhiába: a pénz nem került elő és a tetteseket sem vonták felelősségre.

„Gabriel nagyon szomorú volt. Még az unokaöcsém esküvőjére sem volt képes elkísérni minket,  pedig minden családi eseményen részt szokott venni. Egyszerűen nem bírta rávenni magát, hogy kimozduljon otthonról. Tanácstalanok voltunk, mert az összes ügyvéd, akivel beszéltünk, megnyerhetetlennek nevezte az ügyet és egyikük sem vállalta el” – mondta Riche Deitsch. „Gabriel olyan nekünk, mint egy másik anyától született testvérünk”- tette hozzá.

A család ekkor elhatározta, hogy gyűjtést rendeznek, és dollárról dollárra összeszedik Pierre ellopott pénzét.

„Apám betegségével nagyon nehéz együtt élni, ám Gabriel mindig türelmesen, nyugodtan és nagy tisztelettel viseli gondját. Amikor ellátogatunk hozzájuk, Gabriel mindig széles mosollyal fogad minket és távozáskor mindig megköszöni a látogatást. Nap, mint nap a háttérbe szorítja a saját kényelmét és érzéseit, csak hogy apámnak a legtöbbet tudja nyújtani” – jellemezte Deitsch a gondozót.

Gabriel Pierre már öt éve él Gordon rabbi, az egykor neves kántor és oktató mellett, és ez idő alatt nagyon sok jiddis nyelvű hászid dalt sajátított el, megtanulta az étkezések előtti és utáni áldásokat, és fejből tudja a reggeli ima nagy részét is. A férfi örömmel vesz részt minden családi eseményen és mára az egyébként igen zárt brooklyni hászid közösség is teljesen befogadta őt. Így természetes volt mindenkinek, hogy a segítségére sietnek a szerencsétlen esemény után.

„A cedáká, az adakozás parancsolata előírja, hogy mindenkin, zsidón és nem zsidón is egyaránt segítenünk kell” – mondta Deitsch veje, Mendy Heber rabbi, aki a Gofundme weboldalon indított kampányt Gabriel megsegítésére. Egy hét alatt 10 000 dollár gyűlt össze, így hamarosan elérhetik a kitűzött célt.

„Gabriel annyit tett az apámért, és annyi mindent tanultam tőle. Megtanultam, hogyan kell csendben, szavak nélkül kommunikálni. Apámat nagyon zavarják a szavak, mert jó részüket már nem érti. Gabriel ezt teljesen elfogadja, és együttérzéssel kezeli. Még ha összegyűlik is az ellopott összeg, vagy akár annak a duplája is, nem lesz elég, hogy kifejezzük a hálánkat neki” – mondta Deitsch.

„Ahogy látom, hogy a számok egyre csak emelkednek, azt érzem, hogy családtag vagyok és nem csak egy alkalmazott. Isten áldja meg mindannyiukat.” – mondta Gabriel.

zsido.com

Forrás: Chabad.org

 

Megszakítás