Kampány indult az aradi zsidó temető megmentése érdekében, ahol legalább 10 ezren nyugszanak. Sokan közülük rengeteget tettek a város fejlődéséért.

A holokausztig a zsidó közösség fontos szerepet játszott Arad életében. Meghatározták a város építészetének arculatát, gazdasági életét, kultúráját. Ebben a temetőben fekszenek az ipart teremtő Neuman-dinasztia tagjai és Chorin Áron rabbi is, aki vallási reformjairól ismert – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében.

Egy kis helyi zsidó közösség készített egy videót, amiben bemutatják a város zsidóságának történetét, a temető helyzetét és próbálnak adományozásra buzdítani. Már vannak tervek a felújításra és a fejlesztésre, például információs táblák kihelyezésére és ismeretterjesztő anyagok előállítására is. A meglévő dokumentumok digitalizálása is folyik, hogy könnyebben lehessen kutatni. A városban három zsidó temető van, köztük egy neológ és egy ortodox. A nagy neológ zsinagóga, ahol Chorin Áron is szolgált, még most is működik. 1828 és 1834 között épült, a kor szokásainak megfelelően díszes kupolával.

Kép: jewish-heritage-europe.eu