Az épület a polgári időszámítás szerinti 749-ben omlott össze egy hatalmas földrengés következtében. A romok érintetlenül maradtak 1250 éven keresztül. Most számítógépes szimuláció segítségével kerültek vissza a kövek az eredeti helyükre.

A fennsík déli részén, a Natur település közelében fekvő Um el-Kanatirban, más néven Éjn Ksátotban feltárt zsinagógaromot az teszi különlegessé, hogy a 25 környékbeli, bizánci korban épült zsinagógától eltérően, itt az eredeti formájukban és helyén tárták fel az építőköveket.

Az V. században emelt és a VI. században átépített zsinagóga egy lentermesztésből és textilkészítésből élő, tehetős zsidó közösséget szolgált. Az épület 18 méter hosszú, 14 méter széles és 12 méter magas volt és saját korában a legnagyobbak közé számított. A település több mint 700 éves fennállása után az említett földrengés következtében néptelenedett el. Egykori neve Kántur vagy Kámtra lehetett. Az építés időpontjának megállapítását segítették azok a zsinagóga padlózata alá rejtett arany és réz pénzérmék, melyeket I. Iusztinianosz bizánci császár uralkodása alatt vertek.

A 30 millió sékelt (2.6 milliárd Ft)  felemésztő helyreállítást Chaim Ben David régész és Jehosua Dray mérnök végezte el, a Kineret Főiskola és a Bár-Ilán Egyetem közreműködésével. Először digitális térképet készítettek a kövekről háromdimenziós, lézeres szkennelés segítségével, majd az eredeti helyükre emelték azokat. Minden egyes követ apró, rádiójeleket kibocsájtó csippel láttak el.

A terveket számítógépes program segítségével készítették el, majd ipari darukat használva konstruálták újra a zsinagógát.

“12 évbe tellett, mire az eredeti épület 50%-a felépült. Minden egyes kőnek megvan a maga helye, ahol pontosan a szomszédaihoz illeszkedik. Összesen 600 munkanapot dolgoztunk, ennek felügyeletét Gonen Chaim vezető régész látta el. Az idő egyik felében ásatásokat végeztünk, a másik felében pedig építkeztünk” – mondta Ben David.

Az eredmény lenyűgöző lett: ismét áll a zsinagóga keleti és nyugati fala, a tóraszekrény, a nyolcszögletű bazaltkövekből álló mozaikpadló és a menórával díszített oszlopsorok.

A zsinagóga már a nagyközönség számára is látogatható, a helyszínre új bekötőút vezet. Az Éjn Ksátot régészeti parkban az újjáépített romok mellett megtekinthetők a környéken feltárt olajprések, a települést egykor vízzel ellátó forrás, és egy kilátó is.

zsido.com

Forrás: biblicalarcheology