„Miért veszélyesebb közösségi imán részt venni, mint tömegtüntetésen?” – teszik fel a kérdést.

Három, Brooklynban élő vallásos zsidó és két római katolikus pap együtt indított pert Andrew Cuomo, New York kormányzója és több városi tisztviselő ellen, amiért – más rendezvényekkel ellentétben –, a vallási szertartásokat továbbra is szigorú korlátozásokkal sújtják.

A múlt héten benyújtott keresetben Bill de Blasio polgármester és Letitia James általános ügyész elmarasztalását is kérik. Cuomót azzal vádolják, hogy megsértette a felperesek szabad vallásgyakorlathoz, gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogát, amikor jelentősen korlátozta a vallási szertartásokon résztvevő emberek létszámát. Mindezekkel pedig megsértette az Egyesült Államok, illetve New York állam alkotmányát.

A rendelkezést még március közepén, a koronajárvány elterjedésének kezdetén vezették be New Yorkban. Június elején enyhült a szigor és a kormányzó engedélyt adott a vallási intézmények számára, hogy a férőhelyek 25%-ig fogadjanak híveket, ám ez nem vonatkozott New York városára, csak New York állam többi településére. Cuomo tervei szerint a város vallási intézményei csak a korlátozások feloldásának negyedik, utolsó fázisában kerülhetnek sorra.

A zsidó felperesek – Elchanan Perr, Daniel Schonborn és Mayer Mayerfeld – mind Brooklynban élnek, ahol egyszerre legfeljebb tíz ember lehet jelen a zsinagógákban. A három férfi két katolikus pappal fogott össze, akik közösségét szintén hasonló korlátozások sújtják.

„Ezek a szabályok, mind a kijárási tilalom, mind pedig az újranyitás ütemezése, egyértelműen diszkriminálják a vallási intézményeket. Miért veszélyesebb egy nagy létszámú vallási szertartás, mint egy tömegtüntetés, melyen kiabáló, karjukat lengető, egymás közvetlen közelében álló emberek vesznek részt?” – tette fel a kérdést Christopher Ferrara, a felpereseket képviselő Thomas More Társaság munkatársa.

A felperesek különösen felháborítónak tartják a kormányzó és a polgármester képmutató viselkedését és az általuk alkalmazott kettős mércét. De Blasio például az általa kötelezővé tett maszk nélkül jelent meg egy politikai tömegdemonstráción június elején, ahol sem a létszámkorlátozásra, sem a kötelező távolságtartásra sem voltak tekintettel. Néhány nappal ezt követően rendőrök távolítottak el egy csapat hászid kisgyereket a város egyik parkjából, mivel tíznél többen játszottak együtt.

Április végén a polgármester külön kiemelte a zsidó közösséget, amikor a járványügyi szabályok be nem tartóit fenyegette meg letartóztatással. Amikor a rendőrök feloszlattak egy zsidó temetési menetet, fontosnak tartotta, hogy személyesen legyen jelen.

A szintén az újranyitás negyedik fázisába sorolt színházak következmények nélkül nyithatták meg kapuikat a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetések résztvevői számára, hogy a mellékhelyiségeket, az internetet és a büféket használják és az sem okozott problémát, hogy meggátolták a rendőrök belépését az intézmények területére.

„A kormányzó és munkatársai, továbbá New York város polgármestere politikai eszközökkel hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a hívő emberekkel szemben” – jelentette ki Ferrara.

zsido.com

Forrás: TOI