Az elmúlt hónapokban Lengyelországban és Észtországban is emlékműveket avattak teljesen elpusztított zsinagógáknak.

Gdanskban az egykori monumentális Nagy Zsinagóga emlékművét a közelmúltban meggyilkolt polgármester Pawel Adamowicz és a városi zsidó közösség vezetője Michal Samet adta át még tavaly év végén. Adamowicz szoros kapcsolatban állt Gdansk zsidóságával – emlékeztet cikkében a jewish-heritage-europe.eu.

A gdanski Nagy Zsinagóga 1887-ben készült el, ekkor a várost még Danzignak nevezték és porosz uralom alatt állt. Az épületet 1939-ben rombolták le a nácik, jelenleg egy színház működik a helyén. A bronz emlékmű 1:70-hez arányban ábrázolja az egykori zsinagógát.

Tallinban január 11-én adták át azt az emlékművet, ami az egykori Choral Zsinagógára hívja fel a figyelmet. Az épület 1884-re lett kész, 1944-ben egy szovjet légitámadás közben nagyon megrongálódott, 1947-ben bontották el a romokat. A zsinagóga mór-román stílusban épült és a maga korában a város meghatározó épülete volt. A helyén most egy fényképpel ellátott installáció található, ami több nyelven számol be a zsinagóga sorsáról.

A cikk megemlékezik az olaszliszkai emlékműről is, ami az eredetit idéző homlokzatból és az elpusztult zsinagóga maradványaiból áll.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu