Liliana Segrét 774 olasz társával együtt deportálták, és egyike volt annak a 25 gyermeknek, akik túlélték a náci haláltábort.

Az olasz Szenátus tiszteletbeli tagjává avatták Liliana Segrét, akit gyermekként küldtek koncentrációs táborba a holokauszt idején. A 87 éves hölgy számára adott örökös szenátori rang odaítéléséről Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök döntött – derül ki a Ynetnews írásából.

„Liliana Segre élete a szabadságról szóló bizonyság” – írta Gentiloni Twitter bejegyzésében a hölgyről, aki hosszú ideig szinte sosem beszélt a vele történtekről, majd az 1990-es években diákoknak tartott előadásaiban kezdett el részletesen beszámolni arról, amit átélt. „Szenátorként az emlékezés fontosságát fogja hangsúlyozni” – tette hozzá az olasz miniszterelnök.

Segre elmondása szerint a kitüntetés meglepetésként érte. „Ugyanolyan nőnek érzem magam, mint bármelyik másik nő vagy nagymama; sosem gondoltam ilyesmire. Óriási megtiszteltetés és felelősség számomra, ha arra gondolok, hogy az örökös szenátorok közé kerülök”.

Az olasz Szenátus örökös tisztsége olyan személyeket illet, akik kiemelkedő munkát végeznek a társadalmi, tudományos, művészeti és irodalmi életben.

zsido.com

Kép forrása: La Presse