A Pew Intézet 18 közép-és kelet-európai országot vizsgáló felméréséből kiderül, hogy Örményországban vallják magukat a legtöbben antiszemitának. Ehhez szinte zsidók sem kellenek, hiszen az országban néhány száz zsidó él csupán és számuk évről-évre kevesebb.

Az örmények 32%-a nyilatkozott úgy, hogy nem adna állampolgárságot zsidóknak. Az eredmény nem meglepő, mert Örményország hányattatott sorsú, elszigetelt, elszegényedett és homogén népességű állam, s mint ilyen jellemzően fogékonyabb a rasszista előítéletekre.

A felmérés szerint az örmények nyitottak az összeesküvés-elméletekre. 72%-uk szerint a zsidók  túl nagy hatalommal rendelkeznek az üzleti életben. 68%-uk elhiszi, hogy a zsidók irányítják a nemzetközi pénzpiacokat, 63%-uk úgy véli, hogy a zsidók saját viselkedésükkel váltják ki az utálatot és 60%-uk szerint a zsidók csak önmagukkal törődnek. Az örmények 53%-a gondolja, hogy a zsidók különbnek tartják magukat a többi népnél, 51% mondja, hogy a zsidóknak túl nagy beleszólása van a nemzetközi ügyekbe és ugyanennyien vélik, hogy valójában a zsidók irányítják az Egyesült Államokat.

Örményországban a holokauszt áldozatainak emléke sem sokat ért. Jerevánban többször ledöntötték az áldozatok emlékművét, de a rendőrségi vizsgálat csak annyit állapított meg, hogy „magától ledőlt”. Hivatalos helyről soha nem érkezett elítélő nyilatkozat. Az örményországi zsidó közösség által szervezett holokauszt-napi megemlékezéseken általában alig tűnnek fel politikusok és közéleti személyiségek, noha minden évben meghívják őket.

Emil Danielyan újságíró szerint az örmény antiszemitizmus nem ősi gyökerű, mindössze néhány évtizedes múltra tekint vissza. A hatvanas és hetvenes években terjedt el szovjet történészek körében az a nézet, hogy az örmény népirtásért felelős ifjútörök mozgalmat valójában cionista zsidók vezették.

„Sok örmény nacionalista elfogadta ezt a teóriát. Az utóbbi időben egyre nő a befolyásuk a közéletben és gyakran jelentetnek meg zsidóellenes írásokat a sajtóban. Armen Avetisyan, a szélsőségesek egyik vezetője egyenesen a zsidók kiűzését követelte az országból” – mondta Danielyan.

A társadalomban erősen élő antiszemitizmust egyébként éppen a hivatalos hitközség vezetője igyekszik elbagatellizálni. A kritikusai szerint valójában nem is zsidó hölgy sokak szerint a kormány beépített embere. A Pew felmérésére így reagált: „Olvastam az anyagot és nagyon meglepődtem. Lehet, hogy otthon így beszélnek az emberek, de általánosságban ez nem igaz. Biztos vagyok benne, hogy ez provokáció. Már sok országban jártam és sohasem éreztem, hogy az örmények bárhol antiszemiták lennének. Örményországban pedig példás az együttműködés a zsidó közösség és a társadalom között. Nagyon sok éve élünk itt és még sohasem történt semmilyen incidens”.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

 

Megszakítás