A találkozón többek között szó esett a magyarországi zsidó közösségek kegyeleti és egyházpolitikai kérdéseiről, amelyekkel kapcsolatban Orbán Viktor maximális támogatásáról biztosította a főrabbit.

David Lau izraeli főrabbi tavaly Magyarországon járt az új, magyar nyelvű Talmud kiadás bemutatása és a csengelei kóser vágóhíd átadása alkalmából. A főrabbi magyarországi tartózkodása alatt felkereste Orbán Viktort is.

Az akkori látogatás viszonzásaként, David Lau a mai napon irodájában fogadta a hivatalos úton Izraelben tartózkodó magyar miniszterelnököt. A nem mindennapos eseményen részt vett David Lau askenáz főrabbi és munkatársai, Köves Slomó az EMIH vezető rabbija, Goldberg Árie rabbi az Európai Rabbitanács titkára és Smulik Raskin a budapesti izraeli közösség rabbija, valamint Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Rogán Antal miniszter, Gulyás Gergely miniszter, Fónagy János államtitkár.

Az eseményen Izraeli askenázi főrabbija hosszan neszélt az emberi méltóságról, az egyenlő esélyek biztosításának fontosságáról. David Lau hangsúlyozta, hogy Izrael a lehetőségeihez képest mindent megtesz a szomszédjai segítése érdekében. A főrabbi pozitívan értékelte, hogy reggeli sajtótájékoztatóján a magyar miniszterelnök elutasította az antiszemitizmus minden formáját.

David Lau beszédében felidézte a zsidók reggeli imáját, amelyben azért imádkoznak, hogy a másikban a jót lássák és ne a rosszat. Az ima arra is kitér, hogy ezt úgy tudjuk elérni, ha egymással beszélünk és nem csak egymásról – mondta a főrabbi.

A találkozón ezek után szó esett többek közt a magyarországi zsidó közösségek kegyeleti és egyházpolitikai kérdéseiről, amelyekkel kapcsolatban Orbán Viktor maximális támogatásáról biztosította a főrabbit.

Köves Slomó lapunknak azt nyilatkozta, hogy a találkozó baráti hangulatban telt, a főrabbi felidézte a magyar gyökereit, és meleg szívvel emlékezett vissza az egy évvel ezelőtti magyarországi látogatására, amelyen örömmel ismerte fel azoknak a vidéki településeknek a nevét, amelyeket ismert azoknak a rabbiknak a munkáiból, akik ezeken a településeken szolgáltak.

Az izraeli látogatás folytatásként a magyar miniszterelnök holnap a Siratófalhoz látogat el.

zsido.com

Megszakítás