Gratulációk a Saul fia Oscar-díja után. Még Piedone is kifejezte elismerését.

“A magyar film nagy napja. Mindenkinek köszönjük” – írta Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel a Facebook-oldalára.

„Nemes Jeles László és alkotógárdája filmtörténeti művével megmutatta a XXI. század Magyarországának jó, s meggyőződésem szerint valódi arcát. Azt a Magyarországot, amely a múlt legsötétebb napjaira sem fél tisztán emlékezni, ezért bátran tekinthet a jövőbe is” – reagált a díjra Tóbiás József, az MSZP elnöke, aki gratulált a film minden alkotójának.

„Oscar-díjas a Saul fia! Óriási öröm és dicsőség ez minden magyar számára! Gratulálunk az alkotóknak!” – olvasható az Együtt Facebook oldalán.

„Nemes Jeles László, Röhrig Géza és alkotótársaik egész Magyarországnak szereztek dicsőséget! Köszönet, büszkeség és gratuláció!” – posztolta Schiffer András, az LMP társelnöke.

oscar-rohrig

Óriási sikernek nevezte Andy Vajna, hogy magyar alkotás kapta az Oscar-díjat. Nemes Jeles László rendezése “a bemutatója óta eltelt kilenc hónapban elképesztő világhírre tett szert” – fogalmazott a filmügyi kormánybiztos, hozzátéve, hogy az Oscar-díjra nemcsak az alkotók és a magyar filmes szakma, hanem az egész ország büszke lehet. “Örülök, hogy ennek a sikernek mi is részesei lehetünk. Nemes Jeles László története arról szól, hogy ha van egy jó ötleted és hajlandó vagy érte keményen dolgozni, akkor neked is sikerülhet” – írta. 

– Bár az idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölt alkotások mindegyike fontos kérdéseket és aktuális problémákat tárgyalt, a Saul fiát toronymagasan emelte ki a mezőnyből az általa beszélt nyelv újszerűsége – nyilatkozta Réz András filmesztéta.

– A kép és a hang együtt olyan állandó közelséget teremt a Saul fiában, amelytől nem lehet szabadulni – mondta Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, rendező, aki maga is tagja az elismerést odaítélő amerikai filmakadémiának. Mint fogalmazott, a holokauszt eddig érintetlen területével, a Sonderkommando világával megismertető Saul fia operatőri munkájának titka, hogy nagyon közelről, kézi kamerával készültek a felvételek. A laza, lendületes kamerakezelés biztosította az érzést, hogy a néző észrevétlenül valódi tanúja az eseményeknek, emellett ügyesen játszottak az élességgel, a mindig életlen, de a háttérben jelenlévő borzalmakkal.

Koltai Lajos kiemelte a Saul fia hangmérnöki munkáját is, amelynek köszönhetően rendkívül közel kerülnek a nézőhöz a szenvedés elviselhetetlen hangjai. Mint fogalmazott, a kettő együtt, a kép és a hang “egyszerűen elkapta az embert a torkánál”, olyan “állandó közelséget” teremtve, “amelyből nem lehet kiszabadulni”. Az Oscar-díjas Mephisto operatőre hozzáfűzte: egy ilyen siker után mindig a következő lépés a legnehezebb, ezért maga részéről azt üzeni a Saul fia alkotóinak, maradjanak a megkezdett ösvényen. “Ennek ára van, de ez a legszebb dolog. Ezt kívánom. Nagyon nehéz lesz nekik” – mondta el Koltai Lajos.

oscar_leo_nemes

Eszenyi Enikő bejelentette, hogy ma este a Vígszínházban levetítik a díjnyertes filmet. A színésznő gratulációjában azt emelte ki, hogy újra magyar művészeket ünnepel a világ: „A Saul fia Oscar-díjas! Szívből gratulálok Nemes Jeles Lászlónak és minden alkotónak! Nagyon büszke és boldog vagyok! Újra magyar művészeket ünnepel a világ! Gyertek el ma este megnézni a Vígbe ezt a gyönyörű filmet!”

Még Bud Spencer is hangot adott hivatalos oldalán örömének: „Jo Reggelt to my fans in Hungary and congratulations for the best foreign language film 2016!!” (Jó reggelt a magyarországi rajongóknak, gratulálok a legjobb idegen nyelvű filmért.)

bud_oscar

zsido.com/MTI