Rekord összegért vásárolt izraeli technológiát az amerikai vállalat.

14,7 milliárd dollárért vásárolt izraeli technológiát az Intel az önvezérlésű autók fejlesztésére szakosodott Mobileye tulajdonosaitól, és ezzel újabb mérföldkőhöz ért a zsidó állam high-tech szektora – írta a Jewish Telegraphic Agency. A vállalatok közös közleménye szerint az izraeli technológia megvásárlásának köszönhetően az Intel hamarosan piacvezetővé válhat az automata irányítású járművek világában.

Az üzlet megkötését követően Benjamin Netanjahu telefonon keresztül gratulált a Mobileye vezérigazgatójának, Ziv Aviramnak. Twitter-bejegyzésében „Izrael büszkeségének” nevezte a cég teljesítményét.

„Mindez azt bizonyítja, hogy valósággá válik az a vízió, amit követünk. Izrael egy nemzetközi technológiai erőművé válik. Nemcsak a kibervilágban, hanem a járművek területén is” – szerepelt Netanjahu közleményében.

A Mobileye-t 1999-ben alapították Izraelben azzal a céllal, hogy a kutatók által végzett munkával csökkenteni lehessen a járművek okozta baleseteket, sérüléseket. Az önvezető autók technológiáját kezdetben a Héber Egyetem laborjaiban kezdték el kifejleszteni; a cég ma már 600 alkalmazottal működik.

Beszámolók alapján a Mobileye és az Intel a BMW-vel együtt folytat kutatásokat, és a projekt részeként még az idén elkészülhet az első 40 önvezérlésű tesztautó.

zsido.com

Kép forrása: JTA