Már zajlanak a restaurálási munkálatok a lengyelországi Bialystokban.

Nemrég egy kisfilm is készült a projektről, amiben megszólalnak a több országból érkezett szakemberek és önkéntesek, akik arról vallanak, hogy miért fontos nekik ez a projekt, hova akarnak eljutni a végén – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében, ahol a videó is megnézhető. Az is kiderül, hogy milyen módszerekkel dolgoznak egy ilyen rossz állapotú temető esetében.

Az egykor virágzó zsidó közösségnek otthon adó város temetőjének sírköveit a nácik építőanyagnak használták. Az önkéntesek tisztában vannak azzal, hogy nem tudják meg nem történté tenni a borzalmakat, de azt vallják, hogy minden kő, amit felállítanak egy jó irányba tett lépés – derül ki a tudosításból.

Egykor 35 ezer sírkő volt a Bagnowka temetőben, amit 1892 és 1969 között volt használatban.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287
Megszakítás