Fontos, hogy a szeretet mellett az együttérzés motívuma is hajtsa a fegyelmezést. A szeretet abból származik, hogy felismerjük mások érdemeit és pozitív tulajdonságait (a fegyelmezés vezeti és irányítja ezeket az értékeket és kigyomlálja belőlük a negatív aspektust). Az együttérzés nem más, mint a feltétel nélküli szeretet, a szeretet a szeretet kedvéért, anélkül, hogy a másik ember állásfoglalását figyelembe vennénk. A tiferet, vagyis az együttérzés, vagy harmónia Isten szemében a teljes önfeláldozás eredménye. Ok nélkül szeretünk, azért szeretünk, mert az Örökkévaló képmásai vagyunk. Ezen a napon gondolkozzunk hát el azon, hogy vajon a saját szeretetünkben megtalálható-e ez az önfeláldozó együttérzés.

 

ÓMERSZÁMLÁLÁS

Az áldás szövege:

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ על ספירת העמר.

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu ál szfirát háomer.

Áldott vagy Te, örökkévaló Istenünk, a Világ Királya,

aki megszentelt minket parancsolataival és elrendelte az ómer számlálását.

Az áldás után a nap számát mondjuk:

Hájom ÁSZÁRÁ jámim sehem sávuá echád veslosá jámim báomer. – Ma van az ómerszámlálás TIZEDIK napja, ami egy hét és három nap.

Majd egy lezáró könyörgés következik:

הרחמן הוא יחזיר לנו עבודת בית המקדש למקומה במהרה בימינו אמן סלה.

Háráchámán hu jáchzir lánu ávodát bét hámikdás bimherá vejáménu ámen szelá.

A Kegyelmes állítsa vissza a szentélyszolgálatot minél hamarabb, még napjainkban, ámen, szelá.

 

zsido.com

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287