A miniszterelnök állítólagos korrupciós botrányával kapcsolatban indított előzetes rendőrségi vizsgálatot az ügyészség. Szakértők szerint nem valószínű, hogy Netánjáhura bármit is rá tudnának bizonyítani.

Ávicháj Mandelblit államügyész hangsúlyozta, hogy csupán előzetes vizsgálódás, nem bűnügyi vizsgálat folyik. Az esetről egyelőre annyit lehet tudni, hogy állítólagos pénzmosási ügyről van szó, melyben több magas rangú tisztségviselő is érintett lehet, és többeket vizsgálnak a miniszterelnökkel együtt.

Udi Bárziláj ügyész, korábbi Adóhatósági Főügyész szavaival: „Egy kis pénzmosási szabálysértésről van csupán szó”, melyben Netanjahu csak elhanyagolható szerepet játszik, és nem valószínű, hogy a bűnösségét a bíróság előtt bizonyítani lehetne.

„Az elmúlt napokban számos, legalábbis pontatlannak nevezhető híradás jelent meg a médiában a nyomozással és az általuk feltételezett folyamatokkal kapcsolatban ” – áll az államügyész irodájának közleményében. „Az ügy jelenlegi szakaszában természetesen sem a vizsgálat menetéről, sem annak részleteiről nem tudunk nyilatkozni.”

Árje Ámit, nyugalmazott jeruzsálemi rendőrkapitány azonban szkeptikus az államügyész szavaival kapcsolatban: „A rendőrség szótárában nem szerepel a ’vizsgálódás’ szó, csak a ’nyomozás’ létezik”. Szerinte az államügyész csak azért használta a vizsgálódás kifejezést, hogy azt a látszatot keltse, hogy nincs jelentősége az ügynek.

Ez a vizsgálatsorozat annak a – hónapok óta tartó – szériának a következő lépése, melynek során magas rangú tisztségviselőket hallgatnak ki mind a kormányban, mind az ellenzék oldalán.