A koronavírus-járvány miatt egy évvel eltolt, 2021-es tokiói olimpián szombaton tartanák a maratont.

Beatie (Bracha) Deutsch futó. Emellett szombattartó zsidó nő, öt gyermek édesanyja. Korábban már több maratonon is győzelmet aratott. Első maratonját nem egészen öt éve, 26 évesen futotta, második maratonján, Tel Avivban pedig terhessége hetedik hónapjában volt. Bár még nem kvalifikálták a jövő évi tokiói olimpiára, minden erejével azon van, hogy ez megtörténjen, és hogy lehetővé váljon számára a részvétel. Most, hogy kiderült: a tokiói olimpián a maratoni futás számot szombatra tervezik, a sportolónő ügyvédet fogadott. Célja, hogy elérje: ne szombaton tartsák az egyébként általában vasárnap megrendezett maratont.

Az asszony ügyvédje a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőségéhez írott levelében fejtette ki ezt a kérést. A maratont a 2020-as olimpián eredetileg az olimpiai hagyományoknak megfelelően vasárnapra tervezték, ám amikor egy Tokión kívül eső helyszínt választottak végül a futáshoz, megváltoztatták a napot is. „Azt gondoltam, hogy az esemény törlése esélyt ad nekem arra, hogy a női maratont ne tegyék át ismét szombatra, és azonnal kapcsolatba léptem a technikai felelőssel, hogy megosszam vele a problémámat, és megkérjem, hogy vegye figyelembe. A kérésemet sajnálatos módon elutasították.” – írta a nő Facebook-oldalán.

Akiva Shapiro New York-i ügyvéd mostani leveléből kiderül, pontosan milyen választ kapott az Deutsch erre a levélre: „Amikor már megegyeztünk a dátumokról és a futamok idejéről, és ki is hirdettük azokat, nem áll módunkban foglalkozni az események időpontjával csak azért, hogy eleget tegyünk bizonyos vallási igényeknek, tekintettel arra, hogy milyen sokféle vallási meggyőződést kellene számításba vennünk a versenyeken induló kétezer résztvevő körében.” – állt a Bizottság válaszlevelében. Az ügyvédi megkeresésben Shapiro a következőképpen reagált ezekre a szavakra: „Az Egyesült Államok törvényei szerint a vallásos hitek és meggyőződések észszerű figyelembe vétele jól működő gyakorlat, mely használható keretet biztosít ahhoz, hogy miként lehet egyensúlyban tartani az egyéni jogokat az egyéb megfontolásokkal és gyakorlati lehetőségekkel szemben.” Shapiro azt is megjegyezte, hogy a 2012-es olimpiai játékok alkalmával például figyelembe vették a muszlim sportolók különleges igényeit, mivel az esemény éppen a rámádán idejére esett. Az iszlámot követő résztvevők számára ezért külön étkezési időpontokat biztosítottak, és egyes számokat a nap korai szakaszára időzítettek miattuk.

Beatie Deutsch 2009-ben költözött az amerikai New Jersey-ből Izraelbe. Vallásos életmódja miatt szoknyában, könyökét is eltakaró, vagyis hosszú ujjú felsőrészben és fejkendőben fut. Ugyanezen oknál fogva nem gyakorol és nem is versenyez szombaton, így például nem vett részt a világbajnokságon, mivel péntek este futották a maratont. Az ügyvédje által írott levélben szerepel: „Beatie Deutsch különleges helyzetben van, és példaképül szolgál mások, különösen minden vallás női követői és sportolói számára. Története azt mutatja: soha nincs túl késő ahhoz, hogy az ember teljesítse az álmait, valamint azt is, hogy a sportolók is megtehetik ezt, miközben egyensúlyoznak az anyaság és a saját értékrendjükhöz való hűség között.”

A sportolónő Facebook-posztban üzent: „Megpróbáltam megbeszélni a lehetőségeket más olimpiai bizottságokkal is, de nem kaptam túl sok támogatást. Akivel csak beszéltem, többnyire csak annyit mondott, hogy esélytelen, és semmi értelme harcolni az érdekeimért. Sőt, szinte én éreztem miattuk rosszul magam, amiért szombatot akarok tartani. »Tényleg, mennyire vagy már vallásos?« – kérdezték. »Más vallásos sportolók is voltak már, akiknek sikerült megoldást találniuk erre. Biztosan tudsz keríteni egy rabbit, aki megtalálja neked a kiskaput.«” Bár korábban büszke voltam az értékeimre, hirtelen, először életemben, elkezdtem kételkedni magamban.”

Deutsch ezután kifejtette, hogy bár a társadalom számtalan másságot elismer, és igyekszik tolerálni azokat, és megfelelően biztosítani a hozzájuk csatlakozó jogokat, éppen a vallás, különösen a zsidó vallás dolgában inkább elutasító, és a hasonulást, nem pedig a másságot preferálja. „Akár elfogadják a kérvényemet, akár nem, azt remélem, hogy pusztán az, hogy kiálltam ezért, megadja más vallásos sportolóknak (és természetesen más ágazatok, például előadóművészek, ügyvédek, tudósok) számára a szükséges magabiztosságot, hogy kiálljanak az értékeikért és a hitükért. Azt kívánom, hogy mindannyian továbbra is azt a változást szolgáljuk, amire a világnak oly nagy szüksége van, és terjesszük a szeretetet, az elfogadást és a megértést minden ember számára, függetlenül attól, hogy mennyire különbözőek vagyunk” – fogalmazta meg gondolatait és érzéseit a futónő.

zsido.com

Forrás: JPost és FB