Csalódottan fogadta az olasz zsidó közösség, hogy felmentették a római futballcsapat két szurkolóját, akik teli torokból zsidóztak. A bírónak ez még belefér.

Az olasz stadionok elég rendesen be vannak mikrofonozva és kamerázva, így rögzítették, amikor a szurkolók még 2013-ban a városi rivális AS Roma szurkolóinak azt üvöltötték, hogy „giallorosso ebreo”, tehát „sárga-piros zsidók” (sárga és piros az AS Roma csapatának színe). Még csak nem is a Róma ellen játszottak, hanem Catania ellen, de hagyományosan a római Stadio Olimpico-ban, ami mindkét csapatnak (Lazio, Roma) az otthona.

A két férfi ellen nyomozás indult uszítás és rasszista gyűlöletkeltés gyanújával. A bíróságig jutó ügyben végül felmentették őket, mert a bíró szerint annak skandálása, hogy a másik csapat szurkolói zsidók, nem rasszizmus. Azt is hozzátette, hogy a két csapat között „ősi ellentét feszül”, tehát ennyi belefér, sőt, azon a meccsen ott sem voltak a Róma szurkolói – olvasható a ynetnews.com-on.

A bírót azt sem hatotta meg, hogy az egyik vádlott lakásában szélsőjobboldali plakátokat, pólókat és fegyvernek minősülő szúró-vágó eszközöket találtak. A római zsidó közösség vezetője Ruth Dureghello tiltakozó levelet írt, amiben kifejtette, hogy ez a döntés mennyire veszélyes precedenst teremt. Az igazságügyi minisztérium ígéretet tett, hogy kivizsgálja az ügyet, az olasz parlament külügyi bizottsága pedig kritizálta a bíró döntését.

 

Kép: ibtimes.co.uk