Az antiszemitizmus ellen küzdő legnagyobb amerikai szervezet, a Rágalmazásellenes Liga  250 000 dollár (76 millió Ft) költségvetésű oktatási program beindítását jelentette be, válaszul az Egyesült Államokban tapasztalható, egyre aggasztóbb méreteket öltő zsidóellenességre. Ez az összeg a duplája a korábban e célra fordított pénznek.

A program 40 brooklyni iskolát ér majd el. Ebben a New York-i városrészben harapództak el a támadások a közelmúltban a jellegzetes viseletükről könnyen felismerhető vallásos zsidók ellen.

A városi önkormányzat tisztviselői üdvözölték a kezdeményezést, ám felhívták a figyelmet arra, hogy ez a program önmagában még nem oldja meg a problémát. Egyelőre nem világos, hogy mi okozta az incidensek számának drámai emelkedését. Az országosan is megerősödött antiszemitizmus? A hagyományos zsidóellenesség felszínre kerülése? Talán a zsidókat teszik felelőssé a városnegyedben tapasztalható dzsentrifikáció miatt? Egyes antiszemita közösségi vezetők izgatása az ok? Vagy pusztán gyerekcsínyekről van szó?

A városvezetés már korábban is tett lépéseket ez ügyben. Tavaly ősszel külön részleget nyitottak Deborah Lauter, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) korábbi igazgatójának vezetésével, melynek feladata a gyűlölet bűncselekmények elleni küzdelem.

Mindenesetre Brooklynban egyre kevésbé érzik biztonságban magukat a vallásos zsidó lakosok. Múlt pénteken téglákkal dobták be a Crown Heights-i lubavicsi lányiskola ablakait. Borough Parkban tojással dobálták meg az utcán sétáló haszidokat. Ugyanott nem sokkal korábban egy zsidó férfit bántalmaztak. Nemrégiben letartóztattak egy 16 éves fiatalt, aki három, zsidók elleni erőszakos támadást vallott be.

“A negyedünkben elburjánzott antiszemita incidensek az egész várost, sőt az egész országot besározzák. Ezt nem tűrhetjük. Ezt az üzenetet közvetítettem a rendőrség munkatársainak is: Komolyan kell venni ezeket a bűncselekményeket, és jelentést kell tenni minden egyes esetről. Nem bagatellizálhatjuk el őket” – jelentette ki Eric Adams önkormányzati vezető.

Eric Gonzalez, a brooklyni kerületi ügyész elmondása szerint elsősorban olyan fiatalok felelősek az incidensekért, akik nincsenek tudatában tettük következményeivel. Nem tudják például, hogy mit jelent egy zsidó család számára, ha horogkeresztet mázolnak a lakásuk ajtajára. “Úgy vélem, hogy a gyűlölet a tudatlanságból fakad, így tehát az oktatás kiemelten fontos az elvakultság és az antiszemitizmus elleni küzdelemben, különösen a fiatalok körében. Sokkal nehezebb gyűlölettel tekinteni valakire, akit ismerünk, akinek megismertük a kultúráját” – mondta az ügyész.

Ennek szellemében indítja útnak az ADL a kiemelt költségvetésű “Nincs helye a gyűlöletnek” elnevezésű oktatási programját Brooklyn 40 iskolájában. Olyan tanintézményeket választottak ki, melyek a vallásos zsidók többségének otthon adó negyedekben, Borough Parkban, Crown Heights-ban és Williamsburgban működnek.

A programot először 1999-ben vezették be, s azóta az Egyesült Államok 1600 iskolájába jutott el.

“Rendkívül fontos, hogy a gyerekekkel foglalkozzunk. Ellenállóvá kell tennünk őket az intoleranciával szemben, hogy ne legyenek antiszemitizmusra és gyűlölködésre kaphatóak. A szíveket és az elméket kell megváltoztatnunk” – mondta Jonathan Greenblatt, az ADL igazgatója.

A New York-i Rendőrség beszámolója szerint idén szeptemberben összesen 163 antiszemita incidensről érkezett bejelentés. Tavaly szeptemberben 108 ilyen esetet regisztráltak, tehát a növekedés 50%-os.

zsido.com

Forrás: TOI