Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

A legújabb OECD jelentés kiemelkedőnek nevezte az izraeli gazdaság teljesítményét, ugyanakkor felhívta a figyelmet a társadalmon belüli egyenlőtlenségek nagyságára és bizonyos társadalmi csoportokban tapasztalható szegénységre is. “Az izraeli gazdaság továbbra is jól teljesít mind a makrogazdasági, mind a költségvetési eredmények tekintetében. A gazdaságot figyelemreméltó teljesítmény és erős növekedés jellemzi” – állapították meg az OECD szakemberei. Kiemelték az évi 3.3%-os gazdasági növekedést, melyben nagy szerepet tulajdonítanak a népesség bővülésének, valamint a csekély, 7%-os munkanélküliségi rátát, mely csak 1973-ban volt alacsonyabb az ország történetében. Az izraeli munkaerőpiacon a 25-64 éves korosztály 80%-a, 3.86 millió fő van jelen, és először mértek valamivel több női munkavállalót, mint férfit. A jelentés kiemeli, hogy az izraeliek döntő többsége boldog és elégedett az életével. A szakemberek dicsérték Izrael körültekintő pénzügyi politikáját, a viszonylag alacsony és egyre csökkenő államadósságot, és hangsúlyozták, hogy az átlagos életszínvonal a magasabb foglalkoztatási ráták miatt folyamatosan javul.

A hiányosságok között megemlítették a jelentős jövedelmi különbségeket, illetve a kevésbé képzett arab és haredi populáció alacsony részvételét a munkaerőpiacon, ami nagy részben felelőssé tehető a nyugati-európai átlagot meghaladó szegénység kialakulásáért. Kritika érte továbbá a tömegközlekedés viszonylagos fejletlenségét, illetve a személygépkocsik kiemelkedő ütemben bővülő számát, ami nagyban hozzájárul az utak zsúfoltságához és a levegőminőség romlásához.

Növekvő izraeli gazdaság

35 ezer futó a nyolcadik Jeruzsálem Maratonon

Múlt pénteken nyolcadik alkalommal rendezték meg a futóversenyt, melyen minden eddiginél többen vettek rész. A futók összesen 72 országból érkeztek, és hat különböző hosszúságú táv megtételére vállalkozhattak 800 méter és a hagyományos 42.2 km között. Az első helyre, ahogy 2016-ban és 2017-ben is, a Kenyából ékezett Shadrack Kipkogey ért be, 2:21:26-os eredménnyel. A leggyorsabb izraeli, Rán Alterman az ötödik helyet tudta megszerezni, három kenyai és egy etióp sportoló mögött. Magyarországról 110 versenyző érkezett, közülük 19-en indultak a teljes, maratoni távon.  A legeredményesebben a budapesti Holczer Péter szerepelt, aki a 45-49 éves férfiak kategóriájában a 4., összesítettben pedig a 32. helyet szerezte meg 03:14:26-os idejével.

A maraton díszvendége a kétszeres olimpiai bajnok Haile Gebrselassie volt Etiópiából, aki a jeruzsálemi polgármesterrel, Nir Bárkáttal futotta le a 10 km-es távot. A versenyen megemlékeztek a főváros egyesítésének 50. és Izrael születésének 70. évfordulójáról is.

A jeruzsálemi maraton útvonala nehéznek számít a nemzetközi mezőnyben, mert a város topográfiája miatt jelentős emelkedők és lejtők tarkítják. A hangulat és a látvány azonban kárpótolja a futókat, akik keresztülhaladnak az óvároson, a falak melletti történelmi területen, érintik a Cion-hegyet és a Kneszetet is.

Holczer Péter a jeruzsálemi maratonon

zsido.com