Barack Obama telefonon gratulált Benjamin Netanjahunak a választásokon elért eredményéért. Orbán Viktor hivatalos látogatásra hívta meg izraeli kollégáját.

Az amerikai elnök csütörtök este telefonon keresztül gratulált Netanjahunak, aki kedden fölényes győzelmet aratott az izraeli választásokon. A Fehér Ház nyilatkozata szerint a beszélgetés során Barack Obama „hangsúlyozta az Egyesült Államok fontos szerepét a szoros katonai, hírszerzői és biztonsági együttműködésben, ami tükrözi a két állam között fennálló mély és tartós partnerségi viszonyt”.

A két vezető megegyezett abban, hogy „folytatódni fognak a regionális kérdésekben történő egyeztetések, beleértve az izraeli-palesztin konfliktus megoldásának nehéz ösvényét.”

Obama továbbá megerősítette az Egyesült Államok régóta fennálló elkötelezettségét a két-állam elképzelése mellett, ami szerinte „a biztonságos Izrael mellett egy önálló, életképes Palesztinát eredményezne.”

Iránnal kapcsolatban az amerikai elnök leszögezte, hogy Amerika továbbra is olyan átfogó megoldást keres, amely képes megakadályozni, hogy a perzsa állam atomfegyverhez jusson, továbbá lehetővé teszi a békés célúnak ítélt nukleáris program nemzetközi felügyeletét.

A két vezető csütörtöki telefonbeszélgetését megelőzően John Kerry, amerikai külügyminiszter már kifejezte gratulációját Netanjahu számára. Az amerikai elnök mellett számos ország elsőszámú vezetője gratulált az újraválasztott miniszterelnöknek.

Narendra Modi, indiai miniszterelnök szerdán héber nyelvű Twitter üzenetében gratulált Netanjahunak, akit kedves barátjaként szólított meg írásában és megemlékezett a közös, „tavaly szeptemberi New York-i, kellemes” találkozójukról.

Szintén Twitter oldalán tette közzé üdvözletét Kanada miniszterelnöke is. Stephen Harper úgy fogalmazott: „Izraelnek nincs jobb barátja, mint Kanada”.

David Cameron azt üzente Netanjahunak, hogy „mint Izrael egyik legszilárdabb barátja, az Egyesült Királyság várakozással áll az új kormánnyal folytatott együttműködés elébe.”

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Frederica Mogherini pedig szintén Twitte üzenetben gratulált Benjamin Netanjahunak, és a brit miniszterelnökhöz hasonlóan kifejezte együttműködési készségét az izraeli vezető által alakított kormánnyal.

Orbán Viktor levélben gratulált Netanjahu választási sikeréhez. Arról biztosította az izraeli elnököt, hogy a magyar kormány továbbra is elkötelezett a két ország között fennálló kapcsolatok fejlődése mellett. Havasi Bertalan sajtófőnök nyilatkozata szerint, Orbán Viktor levelében hivatalos látogatásra invitálta Benjamin Netanjahut.

 

 

Kép forrása: http://www.jpost.com/Israel-Elections/Obama-phones-Netanyahu-to-congratulate-him-394544

 

 

 

 

 

Megszakítás