A jelenleg Chicago polgármestereként dolgozó demokrata párti politikus Ilhan Omar kijelentése miatt háborodott fel.

A szomáliai születésű Ilhan Omar – aki 1995-ben menekültként érkezett az Egyesült Államokba – februárban Twitter-oldalán arról írt, hogy amerikai törvényhozók azért támogatják Izraelt, mert adományokat kapnak az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbijától, az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) nevű szervezettől. Ahogy arról beszámoltunk, a politikus bejegyzése a kongresszus mindkét pártjában felháborodást keltett, és Nancy Pelosi demokrata párti házelnök közleményben szólította fel őt a bocsánatkérésre. Omar korábban Izrael „ördögi cselekedeteiről” is értekezett már.

Ezúttal Chicago polgármestere, a szintén demokrata Rahm Emanuel közölte, hogy Ilhan Omar átlépett egy határt, amikor az amerikai zsidók hazafias elkötelezettségét vonta kétségbe az AIPAC-ben való részvétel kapcsán, egyfajta „kettős hűséggel” vádolva őket. Emiatt a demokraták vezetői is újabb elitélő nyilatkozatot lesznek kénytelenek kiadni – olvasható az israelnationalnews.com cikkében.

Az amerikai nagyváros első zsidó polgármestere korábban Clinton elnök tanácsadójaként és Obama kabinetfőnökeként is tevékenykedett. A demokrata politikus érzékeny az ilyen vádakra, mert amikor korábban a kongresszusi választáson indult, a támadások miatt kénytelen volt bemutatni amerikai születési anyakönyvi kivonatát. Emanuel apja Izraelből vándorolt be az Egyesült Államokba, ő viszont már Chicagóban született. A polgármester szerint Ilhan Omar az ilyen kijelentéseivel ahhoz a szörnyű történelmi folyamathoz kapcsolódik, ami a spanyolországi inkvizíciótól az oroszországi pogromokon át a holokausztig ível. „Ez legalább olyan rossz, mintha azt feltételeznénk, hogy minden muzulmán potenciális terrorista és ezért nem engedjük be őket az országba” – írta Rahm Emanuel, aki felidézte, hogy Clinton és Obama mellett akkor is az amerikai érdekeket képviselte, amikor azok ütköztek az izraeli kormány céljaival. „A hűségem ehhez az országhoz akkor sem kérdőjeleződött meg, ahogy most sem. És a többi amerikai zsidóé sem” – jelentette ki.

Ted Deutch demokrata képviselő szintén alaposan kikelt párttársa megjegyzései miatt. A politikus felteszi a kérdést, hogy milyen alapon vonja valaki kétségbe az ő hazafiságát, megemlítve, hogy az apja kiérdemelte a Bíbor Szív kitüntetést a II. világháborúban az Egyesült Államok hadseregének katonájaként. Felhívta a figyelmet arra is, hogy valakiket „kettős hűséggel” vádolni erőszakos következményekhez vezethet, akárcsak az a sztereotípia, hogy a zsidók irányítják a világot. A politikus fontosnak tartja azt is, hogy az antiszemitizmus nevén legyen nevezve az ilyen helyzetekben.

zsido.com

Kép: israelnationalnews.com

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

 

Megszakítás