A kongresszus által korábban blokkolt hatalmas összeg folyósításával örvendeztette meg a Palesztin Hatóságot az Obama-adminisztráció. A döntés minden, csak nem meglepő.

Szinte órákkal a távozása előtt Barack Obama ismét dacolt a republikánus többséggel, és a legnagyobb csendben átutalt 221 millió dollárt a Palesztin Hatóságnak (PA). A lépésről John Kerry közvetlenül a döntés előtt tájékoztatott néhány törvényhozót, az írásos feljegyzés végül január 20-án, Donald Trump beiktatásának napján érkezett meg a kongresszushoz. Ezenkívül további külügyi költésekről is döntöttek, 4 millió dollárt fordítanak a klímaváltozással kapcsolatos programokra és 1,25 milliót adnak az ENSZ szervezeteinek.

A palesztinoknak szánt összeget a kongresszus korábban jóváhagyta, de legalább két törvényhozó visszafogta, amíg a palesztinok – közelebbről meg nem nevezett – nemzetközi szervezetekben tagságért folyamodtak. Az ilyen zárolásokat a végrehajtó hatalom általában elfogadja,  bár jogilag nem köti őket. Az Obama-adminisztráció már többször megpróbált nyomást gyakorolni az amerikai állami fejlesztési ügynökségtől (USAID) jövő összeg folyósítására, amely elvileg a nyugati parti és a gázai lakosság humanitárius megsegítését, politikai és biztonsági reformokat hivatott szolgálni.

Köztudomású azonban, hogy Gázában nem a PA, hanem a még szélsőségesebb Hamász terrorszervezet uralkodik, amely hosszú évek óta a terrorizmus infrastuktúrájának kibővítésére, fegyvercsempész-alagutak építésére használja a nyugati fejlesztési pénzeket. Egyértelműnek tűnik az is, hogy a PA segélyeket fizet a bebörtönzött palesztin terroristák és családjaik számára, az amerikai és európai fejlesztési pénzek tehát a terrorizmus ösztönzéséül szolgálnak. Sokan emlékeznek még arra a néhány évvel ezelőtti botrányra, amit a londoni The Sunday Times derített ki: “1,95 milliárd fontnyi EU-segélynek veszett nyoma Palesztinában” – írta a lap, amely szerint a támogatás nagy része a Hamasz kezébe került, annak ellenére, hogy az unió terrorszervezetnek minősítette az iszlamista hálózatot.

A palesztinoknak folyósított legújabb amerikai összeg egészen biztosan nagy visszhangot fog kiváltani a kongresszusban és a Fehér Házban is, hiszen Donald Trump kevés kérdésben foglalt olyan egyértelműen állást, mint Izrael melletti kiállásában. A frissen beiktatott elnök igencsak felháborodott például a tavaly év végi elhíresült, Izrael-ellenes ENSZ BT-határozaton, amellyel szerinte a palesztinok “túl sokat kaptak”. Leendő izraeli nagykövete, David Friedman is elkötelezett az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésével kapcsolatban, veje, Jared Kushner megbízása pedig arra szól, hogy igyekezzen békemegállapodást tető alá hozni az izraeliek és a palesztinok között. Netanjahu miniszterelnök jövő hónapban tárgyal az új amerikai elnökkel Washingtonban.

Nem ez volt az első eset, hogy az unilaterális diplomáciai lépéseket minden más esetben elvető Obama a kongresszus háta mögött nagy összegekkel támogassa a Palesztin Hatóságot: 2012-ben közel 200 millió dollárt folyósított Washington a palesztinoknak.

Munkatársunktól

Kép: Hamász-felvonulás Gázában (fotó: Pinterest)