Központi szervezés nélkül folynak az egy hónapja indított palesztin terrortámadások, de ez nem jelenti azt, hogy ne próbálnák őket kihasználni. Az iszlamista terrorszervezetek úgy látják, elérkezett az idejük.

 

Október 18-án, vasárnap este késsel és fegyverrel felszerelkezett fiatalember sétált be a Beér Séva-i buszállomásra, lelőtt egy 19 éves izraeli katonát, és megsebesített további tíz embert. A rendőrség még a harc közben lelőtte. A hatóságokat azonban nehéz feladat elé állította a tettes hátterének azonosítása: mint kiderült, a 21 éves Muhand Al-Ukabi kapcsolatai Izraelen kívülre, a Gázai-övezetbe vezetnek. Al-Ukabi, egy izraelihez férjül ment beduin asszony fiaként, egy gázai menekülttáborban született, és nagy valószínűséggel egy Al-Sabirin nevű új terrorszervezet tagja volt. Izraeli hírszerzők szerint ezt a szervezetet Irán és a libanoni Hezbollah hozták létre Gázában azért, hogy kiváltsa a szerintük egyre „konformistább” Hamászt és az Iszlám Dzsihádot.

E két szervezet mindent megtesz azért, hogy ne tűnjön puhának az egy hónapja, úgy tűnik, spontán módon kirobbant majdnem-intifádában. A többnyire fiatalkorú merénylők a hivatalos és online palesztin médiacsatornák uszító adásain és Mahmúd Abbász palesztin elnök gyűlöletkeltő kampányán „edződnek”, ám az is érezhető, hogy a már ismert terrorszervezetek igyekeznek lépést tartani az eseményekkel, emelni a tétet, ha más nem, hát retorikailag.

Az iszlamisták, mint pl. a Raed Salah vezette szélsőséges Iszlamista Mozgalom nemcsak követni, de befolyásolni is igyekeznek az eseményeket. Egy gázai mecsetben például az imám felemelt késsel hadonászik, úgy buzdítja gyilkosságra a híveit.

A Hamász néhány napja arra szólította fel a palesztinokat, hogy kések helyett válasszák inkább a gázolásos módszert (mint legutóbb Hebronban), mert úgy több embert tudnak egyszerre megölni. A terrorszervezet vezetője, Iszmail Hanije egy gázai mecsetben pedig még október első napjaiban kijelentette: „Mi az intifáda erősítésére és fokozására szólítunk fel (…), ez az egyetlen út, amely a megszállt területek felszabadításához vezet. Gáza kiveszi részét a jeruzsálemi intifádából, és több, mint készen áll az összecsapásra.”

Káled Masal, a Hamász politikai vezetője egy dél-afrikai kormánypárti rendezvényen ígérte meg, hogy a zsidókkal szembeni késeléses merénylethullám folytatódni fog. Masal a néhány száz fős hallgatóságnak arról beszélt, hogy a „jeruzsálemi intifáda” addig fog tartani, amíg a szabadságot ki nem vívták, és „a földet sikerül visszaszerezni Palesztinának és népének.” Az iszlamistákhoz és a nyugati baloldalhoz hasonlóan a Hamász vezetője is a dél-afrikai apartheid elleni harchoz hasonlította a palesztinok küzdelmét.

Fokozta médiakampányát a világ legbrutálisabb terrorszervezete, az Izrael határát Gáza és Szíria felől lassan megközelítő Iszlám Állam (IS), amely talán a legnyíltabban ünnepli a zsidóellenes merényleteket, és videóiban folyamatosan újabbakra szólít fel.

A The Jerusalem Post beszámolója szerint az IS azzal próbálja „eltéríteni” a palesztinok harcát, hogy iszlamista, vallási küzdelemmé igyekszik változtatni azt, hiszen önmagát tartja az egyetlen hiteles muszlim erőnek, politikai és vallási tekintélynek. Az IS ugyanakkor a Fatah-ot is bírálja, mint a zsidó és keresztény „hitetlenek” ügynökeit, és a síita, Szíria-barát Hamász sem elég radikális neki.

Izraeli titkosszolgálathoz közeli források ugyanakkor arról számoltak be, hogy két arab ország igyekszik megakadályozni palesztin miliciák részvételét a terrorhullámban: míg Irán és Libanon a terroristákat támogatja, addig Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok nagy összegeket juttatnak a fegyvereseknek,  hogy maradjanak ki a megmozdulásokból. Hírek szerint a jordán hírszerzés segíti az izraelieket abban, hogy eldöntsék, mely csoportokhoz juttassák a pénzt.

Zsido.com, MTI

Kép: A Hamász fegyveresei (fotó: MTI)