Új, erőteljes és innovatív az az emlékmű, amit a müncheni olimpián elkövetett merénylet áldozatainak emlékére létesítettek.

Tizenegy izraeli sportoló és edző, valamint egy német rendőr halt meg a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorcsoport véres akciójában Németországban, 1972 szeptemberében. Az emlékeknek szükségük van egy helyre – mondta az új emlékműről beszámoló jewish-heritage-europe.eu-nak Berhard Purin a Müncheni Zsidó Múzeum igazgatója, aki tagja volt, annak a csapatnak, amelyik az emlékművet tervezte. Korábban ez a team alkotta meg az egykori flossenbürgi koncentrációs tábor emlékhelyét is.

A müncheni mészárlásra emlékező építmény egy nyitott „barlangban” helyezkedik el, amelyet az Olimpia Parkot alkotó mesterséges dombok egyikében alakítottak ki. Azt a sebet szimbolizálja, amit a merénylet hagyott maga után. Az építésziroda korábban azt írta: a tervezés vezérmotívuma a tájban létrehozott „vágás” volt, mert egy ilyen terrorcselekmény elvesz valamit sokaktól. Majd ezek után szerették volna megtölteni tartalommal ezt az ürességet. Az átadáson ott volt a német és az izraeli államfő is.

Az emlékmű létrehozását évtizedekig szorgalmazták az áldozatok hozzátartozói. A projekt előkészítésébe bevonták a családtagokat is, így az egész alkotás nagyon személyessé vált, sok személyes tárggyal. Az áldozatok fotói, életrajzuk, képei a központi falrészen jelennek meg háromszögletű paneleken. Folyamatosan vetítenek egy 27 perces filmet, ami bemutatja az egész történetet. Az emlékmű 2,3 millió euróba került, fő finanszírozója Bajorország, a szövetségi kormány, München és a NOB.

Kép: jewish-heritage-europe.eu