125 ezer dollárért kelt el a világ egyik legismertebb fotója. A kép a jeruzsálemi Héber Egyetem birtokában volt, a bevétel is az intézményhez kerül.

A XX. század legmeghatározóbb tudósáról szinte mindenkinek ez a kép ugrik be elsőként: Albert Einstein nyelvet ölt a fényképezőgép felé fordulva. Az ikonikus felvétel 1951 március 14-én készült, amikor a fizikus 72-ik születésnapját ünnepelték kollégái és barátai a Princeton Egyetemről. A UPI fotósa Arthur Sasse egy mosolygós képért nyaggatta az addigra már fáradt tudóst, aki végül ezt megunva így reagált. Az ügynökség először hezitált publikálni a meglepő fotót, de amikor maga Einstein rendelt belőle magának kilenc darabot, ez a kérdés eldőlt – olvasható a jta.org cikkében.

Einstein végrendeletében az ingatlanát és a benne található ingóságokat a Héber Egyetemre hagyta, így került a birtokukba a szignózott felvétel egyik eredeti példánya. Ez azért is különleges, mert általában csak a megvágott kép ismert, amin Einstein szerepel, ez viszont az eredeti képkivágás. Itt látszik, hogy Einstein Dr. Frank Aydelotte intézetvezető és felesége között ül a kocsiban.

A Los Angelesben elárverezett kép ára a Héber Egyetemhez kerül. A vásárló kilétét nem hozták nyilvánosságra. Albert Einstein életében is számos zsidó intézményt és szervezetet támogatott.

zsido.com

Kép: jta.org