A jogalkotók a Palesztin Hatóságnak biztosított támogatás felfüggesztését követelik a tankönyvekben megjelenő gyűlöletkeltés miatt.

Kormánypárti norvég politikusok közleményben szólították fel a kormányt, hogy csökkentse vagy tartsa vissza a Palesztin Hatóságnak nyújtott pénzügyi támogatást, ha az nem változtat érdemben az iskolai tananyagon. Ez a felszólítás jogilag semmire sem kötelezi a mérsékelt jobboldali kormányt, de nehéz helyzetbe hozhatja magát politikailag, ha nem reagál – olvasható a jpost.com cikkében.

A támogatás visszatartása 24 millió dolláros veszteséget jelentene a Palesztin Hatóságnak. A tiltakozó politikusok emlékeztetnek arra, hogy a palesztin gyerekeknek készülő könyvekben erőszakról, „mártírokról” és terrorról beszélnek. A koalíciós pártok képviselői ezt romboló hatásúnak tartják a békefolyamatra nézve és káros hatásúnak minősítik a demokrácia szempontjából. Elfogathatatlannak tartják, hogy a Norvég Alap támogasson ilyen pusztító értékrendet.

A múlt hónapban a holland kormány csökkentette a palesztinoknak szánt összeget, amiért azok az izraeli börtönökben ülő terroristáknak adnak juttatásokat. A Palesztin Hatóság 2017-ben nagyjából 198 millió dollárt fizetett ki a terroristák családjainak az izraeli védelmi tárca becslései szerint.

zsido.com

Kép: jpost.com