A két ország kapcsolata akkor romlott meg, amikor 6 évvel ezelőtt izraeli kommandósok lecsaptak arra hajóra, ami meg akarta kerülni a Gázai övezet elleni tengeri blokádot, hogy segítsen a Hamasznak.

A rajtaütésben kilenc török aktivista halt meg. A hajó fegyvereket és olyan alkatrészeket vitt, amikből rakétákat lehet volna építeni, illetve alapanyagokat, amiket a csempészalagutakhoz lehetett volna felhasználni – olvasható a usatoday.com cikkében.

Törökország miniszterelnöke Binali Yildirim bejelentette: hivatalosan 10 ezer tonna segélyszállítmányt indítanak Gázába. Törökország lakóépületeket, egy erőművet, sótalanító üzemet és egy 200 ágyas kórházat épít a palesztin területen. Izrael vállalta, hogy összesen 20 millió dollár kártérítést fizet a 6 évvel ezelőtt megölt aktivisták családjainak. A két ország helyreállítja a diplomáciai kapcsolatokat is.

A megállapodás hátterében a gázüzlet van. Benjamin Netanyahu közölte, hogy az egyesség megnyitja az utat az izraeliek által kitermelt földgáz előtt Európába, ez pedig óriási hatással van az izraeli gazdaságra. Izrael az utóbbi időben új földgázmezőket tárt fel a Földközi-tenger alatt. Netanyahu erről Rómában beszélt, ahol találkozott az amerikai külügyminiszterrel is. John Kerry üdvözölte a megállapodást, hangsúlyozva az amerikai részvételt a folyamatban. A török miniszterelnök a blokád virtuális feloldásáról beszélt, az izraeli miniszterelnök, azonban hangsúlyozta, hogy továbbra is korlátozzák a Hamasz erősödését. Netanyahu közölte, hogy a humanitárius segélyeket beengedik a gázai kikötőkbe.

Kép: worldbulletin.net