A hamarosan megjelenő új izraeli bankjegyeken évtizedek után ismét női arcképekkel találkozhatunk majd. Civilek nem csak több közterületet neveznének el nőkről, de a meglévő feliratokat is átírnák.

Izraelben az utcanév táblákon a három nyelven kiírt név mellett feltüntetik a névadó személy születési és halálozási dátumait, illetve egy sorban közlik az illető életének legjelentősebb adatait. Eddig előfordult, hogy a nőkre csupán neves férjük feleségeként, vagy anyaként utaltak. Ezt vette zokon Hádász Levmore, jeruzsálemi lakos, aki minden szombaton a Brurja utcán sétál végig, amikor a zsinagógába igyekszik. Brurja az ókori zsidó világ legbölcsebb asszonya volt, a Talmudban számos alkalommal olvashatjuk véleményét, tanácsát. A jeruzsálemi utcatábla azonban erről nem tett említést, mindössze annyit közölt, hogy Brurja a szintén neves tudós, Meir Báál Hánész rabbi felesége volt.

Levmore azonnal cselekvésre szánta el magát. Kinyomtatta a Brurja érdemeit méltató szöveget, és felragasztotta az utcanév táblákra.

“Sajnos a téli eső leáztatta a matricákat” – mondta Levmore, aki ezután sem csüggedt, hanem felvette a kapcsolatot a városházával, és elmondta panaszát az illetékeseknek. Kiderült, hogy a polgármesteri hivatal honlapján már létezik egy frissített utcanévsor, ahol részletesen írnak minden névadó személyről, köztük Brurjáról is. Ahhoz azonban, hogy a terepen is változás történjen, Levmore-nak hivatalos beadványt kellett benyújtania a hivatalhoz.

A kifogásolt kiírás a Brurja utcában

Kiderült, hogy más is észrevette a méltánytalanságot. Roni Házon-Weiss, a Jerusálmim nevű civil szervezet egyik vezetője a bibliai hősnőről, Rútról elnevezett utca tábláját találta problémásnak. A felirat csak annyit említett meg, hogy Rút Boáz felesége és Dávid király dédanyja volt, saját érdemeiről szó sem esett.

Egy másik helyen tárgyi tévedésről volt szó. A Bereniké utca táblája azt állította, hogy a névadó Jehuda királya volt a második Szentély korának végén, miközben egy királynőről van szó.

Másfél év telt el, mire mindkettőjük beadványa kedvező elbírálásban részesült, és új táblákat helyeztek ki, javított felirattal.  A két nő azt reméli, hogy újabb módosító javaslataikra hamarabb érkezik válasz.

A megújult tábla a Rút utcában

“Ezek a lépések felhívják a közvélemény és a névadási bizottság tagjainak a figyelmét is erre a fontos ügyre. Másfél évbe telt, amíg két utca tábláját sikerült lecseréltetnünk. Valójában a Jerusálmim szervezet már négy éve felfigyelt erre a problémára, amikor kampányba kezdtünk azért, hogy minél több közterület viselje nők nevét.” – mondta Weiss.

Még 2013-ban szerveztek egy akciót, amelynek keretében egy gimnazistákból álló csoport 11 közterület névtábláját látta el feminista szellemben írt életrajzi adatokkal. A rossz időjárás azonban hamar eltűntette ezeket a matricákat is. Weiss, aki egy középiskolát igazgat, most azt tervezi, hogy diákjaival ismét akcióba kezd. A feliratok korrigálása mellett azt is kérelmezik majd, hogy jelentősen növeljék a nőkről elnevezett közterületek számát, mivel azok aránya jelenleg csupán 7% a fővárosban. Az ötleteket egy Facebook oldalon gyűjtik melynek neve “Rechov Miselá”, azaz “az ő (nőnemben) utcája”.

Kézzel javított utcatábla Tel-Avivban: névtelen hősből névtelen hősnő

Forrás: TOI