Nadia Murad a nyáron Izraelben járt, és a Kneszetbe is ellátogatott.

A képviselőknek tartott előadása során az emberi jogi aktivista felhívta a figyelmet a jazidi nép hányattatott sorsára és arra kérte az izraeli törvényhozást, hogy – a zsidó holokauszt emlékétől vezérelve – ismerje el a jazidik ellen folytatott népirtás tényét. „Azért vagyok ma itt, hogy a népem elleni genocídium elismerésére kérjem önöket – ahogy az önök, úgy a mi népünk is népirtás áldozata lett a történelem során” – mondta Murad. Beszédében megemlékezett a zsidók hősiességéről és kitartásáról a holokauszt idején.

„A zsidókat és a jazidikat is ki akarták irtani, és ez nagy szerepet játszik mindkét nép identitásában. Fontos, hogy a fájdalmat tettekké tudjuk változtatni. Tiszteletet érdemel, ahogy a holokausztot követően a zsidó közösségek újjáépítették magukat szerte a világon. A mi közösségünk még ennek az útnak az elején áll” – tette hozzá.

Muradot 2014-ben, 21 éves korában rabolták el otthonából az Iszlám Állam fegyveresei az Észak-Irakban fekvő Kocho városából. Hat fivérét és édesanyját a szeme láttára végezték ki, őt magát pedig rabszolgának adták el. A muszlimok szemében az ősi, zoroasztrikus vallással rokon hitvilágú jazidik „démonoknak hódoló pogányok”, akik nem érdemesek az életre, ezért hajtóvadászatot folytattak ellenük az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken.

„Az ellenünk folyó irtó hadjárat előtt szinte semmit sem tudtam a zsidókról, mert mára szinte nem maradtak zsidók Irakban. Zsidó közösségekkel sem voltam kapcsolatban egészen addig, amíg el nem kezdték támogatni az ügyünket. Példaként szolgál számunkra a zsidók életereje és kultúrájuk megőrzéséért folytatott küzdelme. A zsidók példáját akarjuk mi is követni” – mondta Murad, aki életcéljának tekinti, hogy igazságot szolgáltasson a jaizidiknak és az egész világgal elismertese, hogy a muszlim fanatikusok népirtást követtek el ellenük.

Murad izraeli útját az IsraAID segélyszervezet támogatta. A Kneszet-beli látogatása után a Jád Vásem múzeum kiállítását ismerte meg és találkozott több nemzetközi zsidó szervezet képviselőjével is.

„Azt hiszem, hogy a zsidók mindenkinél jobban átérzik a sorsunkat. Már nagyon sok országban jártam a jazidi közösség képviseletében, és régi vágyam volt, hogy Izraelbe is eljussak és segítséget kérjek a kormánytól és a néptől a jazidi túlélők számára”.

zsido.com

Forrás: The Tower