Elmarasztalták Islam El Shehaby egyiptomi cselgáncsozót, amiért sportszerűtlenül bánt izraeli ellenfelével.

Islam El Shehaby viselkedése “ellentétes a fair play szabályaival és a barátság szellemével, ami az olimpiai értékek között kulcsszereppel rendelkezik” – foglalt állást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt követően, hogy az egyiptomi cselgáncsozó nem volt hajlandó kezet fogni Ori Sasson izraeli sportolóval.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, múlt hét pénteki meccsüket követően Sasson kezet nyújtott legyőzött egyiptomi ellenfelének, aki válaszul megrázta a fejét és elfordult. A bíró ezután visszahívta El Shehaby-t a szőnyegre, hogy meghajoljon. A férfi gyors fejbiccentése után a közönség hangosan kifütyülte az egyiptomit.

Az esetet követően a NOB által összehívott fegyelmi bizottság foglalkozott az üggyel, valamint az Egyiptomi Olimpiai Bizottság is “súlyosan elítélte” a sportolót és hazatérésre szólították fel – adta hírül kedden a Ynetnews. Az egyiptomi szervezet közölte: a mérkőzést megelőzően figyelmeztették versenyzőjüket, hogy az olimpiai játékokhoz méltó módon viselkedjen – annak ellenére is, hogy több fenyegetést kapott iszlamista csoportok részéről, amiért hajlandó volt kiállni izraeli ellenfelével.

A történtek kapcsán Sasson azt mondta, nem lepte meg El Shehaby magatartása, mert az edzői korábban tájékoztatták arról, hogy előfordulhat hasonló helyzet. “Ez az ő döntése volt” – mondta a bronz érmet nyert izraeli sportoló.

 

zsido.com

 

 

Kép forrása: Ynetnews