A Trump bejelentését követő első napokban nem került sor a megszokottnál több erőszakos cselekményre. Mára változott a helyzet.

A szombati  gázai rakétatámadások után vasárnap több merénylet is történt Jeruzsálemben és környékén. Reggel a fővárostól délre fekvő Gus Ecion-beli Efrátot és Tekoát összekötő úton dobálták az arra utazókat méretes kövekkel környékbeli arabok. Egy kilenc éves kislány könnyebben megsérült, amikor autójuk ablakát bezúzta egy kő. A lányt a helyszínre érkező mentősök látták el.

A kővel bezúzott kocsi szélvédője

A környéken több helyen is összecsapások voltak a biztonsági erők és a Palesztin Hatóság vezetői által felhergelt arabok között. Az észak-izraeli Vádi Árában is történtek zavargások – itt egy menetrend szerinti buszjárat vezetője is megsérült a kődobálás során -, valamint a gázai határ mellett is folytatódtak az összecsapások. Több száz arab gyülekezett össze Betlehem mellett, Ráchel ősanya sírjának környékén, és kövekkel dobálták az arra haladókat.

Kora délután a főváros központi buszpályaudvaránál egy arab férfi lépett a biztonsági beléptető kapuhoz. A biztonsági őr felszólította, hogy vegye le a kabátját, a férfi így is tett, majd kést rántott, és mellbe szúrta az őrt; a 46 éves Áser Elmáliáchot súlyos, életveszélyes sérüléssel szállították kórházba – a késszúrás egészen a szívéig hatolt. Állapotát az éjszaka során sikerült stabilizálni, de még életveszélyben van. A család arra kérte az embereket, hogy imádkozzanak Áser ben Támár felépüléséért.

A golyóálló busz ablaka a merénylet után

A késelő terrorista azonnal elfutott a helyszínről, ám a biztonsági erők egy taxisofőr segítségével hamarosan kézre kerítették a 24 éves, Sechemből származó merénylőt, aki nem sokkal korábban a Facebookon is bejelentette, hogy támadásra készül és “kész vérét ontani az Al-Alsza mecsetért”.

Az esti órákban fegyveres támadásra is sor került: Jeruzsálemtől északra, Binjámin megyében egy Ofrából Silóba tartó iskolabuszra lőttek ki számos lövedéket arab merénylők. A megfelelő készültségnek köszönhetően – a busz ablakai golyóálló üvegből készültek – senkinek nem esett bántódása.

A késeléses merénylet helyszíne

Közben tegnap Párizsban találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel, ma pedig európai vezetőkel tárgyal. Az izraeli miniszterelnök elutazása előtt élesen bírálta az Európai Uniót, melynek vezetői néhány nappal ezelőtt még siettek elítélni Trump elnök döntését Jeruzsálemmel kapcsolatban, ám „az Izraelre kilőtt rakétákat, vagy az ország elleni borzalmas lázítást” figyelmen kívül hagyják.