A lengyelországi temetők lerombolásáról rendeztek kiállítást az ország parlamentjében. Közben újabb és újabb területeket építenek be.

A kiállítást egy nem zsidó csoport kezdeményezte, a házelnök Marek Kuchcinski pedig befogadta. Olyan temetőket mutatnak be a fényképeken, amelyeket teljesen megsemmisítettek és a területet más célra hasznosítottak – olvasható a jpost.com cikkében.

Lőtér, gyár, játszótér, úszómedence  – csak néhány példa, mi minden lett a zsidó temetők helyén. Marek Kuchcinski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt politikusa a megnyitón nagyon fontosnak nevezte a tárlatot és megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Szejmben jött létre.

A zsidó szervezetek régóta tiltakoznak és időnként figyelemfelkeltő performanszokat is tartanak, amiért folyamatosan számolnak fel temetkezési helyeket. A legutóbbi ilyen botrányról mi is beszámoltunk: egy temető helyén sportpályákat építettek. Az esetre egy izraeli holokauszt múzeum vezetője hívta fel a figyelmet. Avraham Kriger rabbi levelet írt a település önkormányzatának, amiben kifejti, hogy a terület kiválasztása mennyire sértő a zsidóság számára.

Lengyelországban a holokauszt előtt csaknem 3,3 millió zsidó élt, jelenleg nagyjából 20 ezer a számuk. Több szervezet dolgozik azon, hogy legalább a temetők megmaradjanak.

Kép: jta.org