3000 nő az éves Kinusz haSluchot világtalálkozón New Yorkban

 

Az idei Kinusz haSluchot elnevezésű, lubavicsi női küldöttek számára szervezett éves világtalálkozón 3000 nő gyűlt össze New Yorkban. A szokásos szervezési nehézségek mellett idén a koronavírus-járvány miatt különleges intézkedéseket is be kellett vezetni, ez azonban nem akadályozta a több mint száz országból érkező résztvevőket, hogy egy felemelő hétvégét töltsenek együtt.

Magyarországot idén hat küldött képviselte. Öten (Oberlander Batsheva, Glitzenstein Sosi, Hur­witz Dvora Lea, Feldman Mussie és Oberlander Cháni) Budapestről érkeztek, míg a hatodik résztvevő, Feigin Ricky Debrecenből.

Az EMIH gye­rekprogramjait összefogó Alef Kids vezetőjét, Hur­witz Dvorát a Kinuszon szer­zett tapasztalatairól kérdeztük,

hogy olvasóink bepillantást nyerhessenek ebbe a különleges programba. „Ez egy fantasztikus lehetőség a kapcsolatépítésre. Nincs még egy ilyen program a világon” – kezdte beszámolóját a rebbecen, akit két lánya is elkísért a küldöttek találkozójára „Akármilyen programot szervezel, akármilyen problémával szembesülsz a mindennapokban, megtalálod azt, akitől tapasztalatot tudsz gyűjteni.”

Erre a pár napra a küldöttek árasztják el Crown Heights utcáit – és ezek a küldöttek igazi szuperhősöknek számítanak nem csak a lubavicsi világban, hanem a teljes zsidóság számára. Ugyanakkor ez egy nagy család is egyben: vagy tényleges rokoni kapcsolatban állnak, vagy gyerekkori barátok, egykori tanárok és tanítványok, akiknek sokszor ez az egyetlen lehetőségük, hogy találkozzanak: „Nagyon pozitív, támogató a légkör, mindenki boldog, hogy találkozhat a többiekkel” – magyarázza lelkesen Hurwitz Dvora, aki számos régi iskolatársával, tanítványával, tanárával és rokonával is találkozott az összejövetelen.

A felnőttek mellett a gyerekek is összegyűlnek ilyenkor. Sokan közülük nagyon kicsi, elszigetelt közösségekben élnek, esetenként ők az egyedüli vallásos (vagy akár zsidó) gyerekek a környékükön. Rochele, a Hurwitz család legfiatalabb gyereke most először csatlakozott a programon résztvevő több száz társához: „Rochelének a legnagyobb élményt az jelentette, hogy ennyi lubavicsi haszidot láthatott egy helyen, az utcán, a boltokban, mindenhol. Már az is élmény, hogy nézed a küldötteket és tudod, hogy minden nőnek, minden kislánynak van egy története, mind elképesztő helyekről jöttek, Brazíliától Japánig. Egyszerre inspiráló és felemelő élmény látni ezt a rengeteg embert, akik készek voltak hihetetlen helyekre költözni és ott felépíteni az életüket.”