Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a napokban mondott le hivataláról. Soha nem volt még hozzá fogható barátja Izraelnek a világszervezetben.

Haley minden lehetőséget megragadott, hogy védelmébe vegye a zsidó államot, és számtalanszor hívta fel a figyelmet az ENSZ súlyos Izrael-ellenes elfogultságára. Amikor egyszer a szemére vetették, hogy elfogult Izraellel, így felelt: „Lehet, hogy így van, de ez miért probléma? Izrael a szövetségesünk és kivel legyen az ember elfogult, ha nem a szövetségeseivel?”

Alább Haley tevékenységének 10 legemlékezetesebb pillanatát mutatjuk be:

  1. 2017, február: „Az Egyesült Államok többé nem tűri Izrael befeketítését. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának feladata a nemzetközi béke és biztonság garantálása. A közel-keleti helyzetet tárgyaló ülésünkön azonban nem a Hezbollah illegális libanoni terjeszkedéséről, vagy a terroristáknak juttatott iráni pénzekről volt szó. Nem arról beszéltünk, hogy miként lehetne legyőzni az Iszlám Államot. Nem említették Ásszád elnök felelősségét több százezer civil lemészárlásában. Nem. Mindezek helyett inkább a térség egyetlen valódi demokráciáját, Izraelt kritizálták. Én még új vagyok itt, de már értem, hogy miként működik ez a bizottság már évtizedek óta. Amíg én itt leszek, az Egyesült Államok nem fogja szó nélkül hagyni az Izrael-ellenes elfogultságot.”
  2. 2017, március: „Új serif érkezett a városba. Izrael gyalázásának vége.” – mondta Haley az AIPAC lobbiszervezet konferenciáján. Azt is hozzátette, hogy a palesztinok többet nem kapnak „ingyen ebédet”, amennyiben nem hajlandóak a tárgyalóasztalhoz ülni. Elmondta azt is, hogy az ENSZ főtitkárával, António Guterres-sel egyeztetett egy Izrael-ellenes határozat elfogadásának megakadályozása ügyében.
  3. 2017, március: „Az Izrael-ellenes bojkott köszönőviszonyban sincs az igazsággal. Milyen tragikus, hogy az emberi jogok megtiprása ellen felszólaló országok éppen Izraelt szemelték ki maguknak. Bojkottálhatnák Észak-Koreát. Kivonhatnák a tőkét Szíriából. De Izraellel kapcsolatban ez mind nonszensz és semmi köze az igazságossághoz.”
  4. 2017, április: Haley egy interjúban elmondta, hogy tisztsége elfoglalása után az volt a legmegdöbbentőbb a számára, hogy a világszervezetben mennyire erős és kiterjedt az Izrael-ellenes tevékenység. „A Biztonsági Tanács havonta ülésezik a Közel-Kelet problémáit tárgyalva. Nem Iránnal, vagy Szíriával foglalkoznak. Az elmúlt évtizedben minden egyes hónapban Izraelt szidalmazták. Egyszerűen nem értem, hogy miért ebbe ölnek ennyi időt és energiát, amikor annyi fenyegetéssel néz szembe a világ.”
  5. 2017, április: Haley megkapta a Biztonsági Tanács soros elnöki tisztét, és képes volt a figyelmet a valós problémák felé fordítani. „Ha őszintén akarunk beszélni a közel-keleti konfliktusokról, akkor meg kell neveznünk a főbűnöst. Ez Irán és milíciája, a Hezbollah, akik a térség destabilizálását tűzték ki célul.” Haley felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy rakétakísérleteivel és fegyverexportjával Irán folyamatosan megszegi a BT határozatait.
  6. 2017, augusztus: Egy informális tanácskozás alkalmával Haley csípős megjegyzéssel illette a libanoni fegyverszünetet felügyelő UNFIL parancsnokát, Michael Beary vezérőrnagyot, mert az – állítólag- semmit sem vett észre abból, hogy a Hezbollah hatalmas fegyverarzenált halmozott fel az izraeli határ közelében. „Úgy tűnik, ő az egyetlen ember Dél-Libanonban, aki nem látja, hogy mit művel a Hezbollah. Szégyenteljes ez a hozzá nem értés.” – mondta Haley.
  7. 2018, január: Mahmud Ábász palesztin elnök gyűlölködő beszédére reagálva Haley kijelentette: „A felháborító és hazug összeesküvési elméletektől hemzsegő beszéd nem olyan emberről tanúskodik, akinek van bátorsága és akarata, hogy békét teremtsen.
  8. 2018, február: Haley az izraeli légtérbe hatoló iráni drón kapcsán megjegyezte: „Ez ébresztő mindannyiunk számára. Irán megint azt teszi, amit mindig is tett: egy konfliktus kirobbanását kockáztatja, és teszteli szomszédjait, hogy miként reagálnak az agresszióra.”
  9. 2018, február: „Nem fogom be a számat, sőt elmondom a kíméletlen igazságot!” – válaszolta Haley Száeb Erakat palesztin főtárgyalónak, miután az arcátlannak nevezte és követelte, hogy hallgasson el, amikor Haley Ábász kétszínűségét kritizálta. „Ha a palesztinok továbbra is a gyűlölködést és az erőszakra való bujtogatást választják, nem jutnak el sehova” – tette hozzá.
  10. 2018, május: Haley megrótta a Biztonsági Tanácsot, amiért az nem ítélte el a Hámászt az Izrael ellen indított rakétatámadásai miatt. „Úgy tűnik, a BT bizonyos tagállamai szerint a Hámász rakétatámadását nem lehet terrorizmusnak tekinteni. Ezt az Egyesült Államok határozottan elutasítja.”

Még nem világos, ki veszi át Nikki Haley helyét az ENSZ-ben, de annyi bizonyos, hogy lesz dolga. A világszervezet épp a napokban fogadott el egy olyan határozatot, mely szerint a zsidóság két legősibb szent helye, a hevroni Máchpéla-barlang és a betlehemi Ráchel-síremlék „a megszállt Palesztina integráns részét képezi”.

zsido.com

Forrás: Tower

 

Megszakítás