A neves előadóművész elmondta, hogy izraeli fellépéseinek egyik oka az, hogy fellépjen azok ellen, akik zenészeket akarnak megszégyeníteni és elhallgattatni.

Nick Cave tavaly novemberben adott dupla koncertet Tel-Avivban. A Roger Waters vezette, Izrael-ellenes művészek akkor élesen kritizálták Cave-et, mert szerintük fellépésével támogatta az izraeli „apartheid-rendszert”. Nick Cave azonban nem hátrált meg, és Brian Eno-nak, a bojkottmozgalom egy másik híres támogatójának e-mailben mondta el véleményét: „Nem támogatom a jelenlegi izraeli kormányt, ám azt nem tudom elfogadni, hogy az izraeli fellépéseimet a kormány támogatásaként értelmezzék.  A palesztin kérdést egy átfogó és igazságos megoldással kell rendezni, mely kimagasló politikai erőfeszítést igényel mindkét féltől”. Cave arra is felhívta zenésztársa figyelmét, hogy korábban 15 000 fontot utalt át egy palesztinokat támogató alapítványnak.

„Nem azért lépek fel Izraelben, hogy azzal bármilyen politikai erőt támogassak. Ezzel az elveimet követve foglalok állást azon művészek ellen, akik megtámadnak, megszégyenítenek és elhallgattatnak más zenészeket. A bojkott csak tovább erősíti Izrael ellenállását azokkal szemben, akiket támogatni akarnak” – tette hozzá.

Azoknak, akik ellenzik a zsidó államban való szereplését, azt üzente, hogy „menjenek el Izraelbe, beszéljenek a sajtóval és az emberekkel és mondják el nekik, hogy mit gondolnak a jelenlegi izraeli kormányról. Azután adjanak egy koncertet azzal a meggyőződéssel, hogy zenéjükkel az izraeliek jobbik énjét tudják megszólítani. Talán az izraeliek egészen másképpen reagálnának, ha nem a régóta ismerős elutasítással találnák magukat szemben”.

Cave elmondta, hogy különösen nehezményezi Brian Eno viselkedését, mert nagyra tartja a művészt, aki számára „a legfontosabb és legmeghatározóbb műveket alkotta meg”. Ezzel együtt nem tudja elfogadni, hogy Eno fegyverként használja a zenéjét. „Hogy juthattunk el odáig, hogy bizonyos zenészek etikusnak érzik más nézőpontot valló kollégáik megfélemlítését és erőszakos befolyásolását. Nem voltam képes olyan lenézéssel kezelni az izraeli rajongóimat, mint amiben Enótól volt részük” – írta Cave.

Thom Yorke, a Radiohead zenésze is Nick Cave mellé állt az ügyben. „Egy bizonyos országban színpadra lépni nem egyenlő az adott kormány támogatásával”- mondta. Mások azonban inkább a BDS-aktivistákra hallgattak, mint az a Pink Floyd-szerzeményeket játszó együttes is, mely a közelmúltban mondta le izraeli koncertjeit, a bojkottmozgalom nyomása alatt megtörve.

zsido.com

Forrás: The Guardian