Izraelben, Amerikában és Európában egyaránt zsidó fesztiválok hosszú sorából választhatunk az év minden szakában. Kóser bor, gefilte fis és romanióta szokások – a zsidó fesztiválok betekintést nyújtanak a zsidó gasztronómia és zene világába, ízelítőt adnak a zsidó kultúra kevéssé ismert szegleteiből is. A kö­vetkező összeállításban a zsidó világ fesztiváljainak igen nagy választékából szemezgetünk. 

Gasztronómia

A világ legnagyobb kóser fesztiválja a New Jersey-ben megrendezett KosherFest, melyen több mint 300 gyártó mutatja be portékáját a mindennapitól a különleges és egyedi élelmiszerekig.
A KFWE – a Kosher Food and Wine Experience nevű fesztivált Angliában és Amerikában több helyszínen rendezik meg az év különböző szakaszaiban. Kóser borászatok termékei, valamint egyéb szeszes italok – többek között kóser rumok, whiskyk és tequilák – valamint kóser ételkülönlegességek közül válogathatnak az érdeklődők.
Anglia (és egyben Európa) legnagyobb kóser ételfesztiválja a Gefiltefest, melynek deklarált célja a zsidóság bemutatása az étkezési kultúrán keresztül. A szervezők emellett olyan értékeket is fontosnak tartanak, mint a fenntarthatóság vagy a pazarlás csökkentése, így az ételkínálat mellett ezekhez a témákhoz kapcsolódó workshopok és előadások is várják az érdeklődőket.

A 2011 óta évente megrendezett Wine Jerusalem a világ egyetlen, teljes egészében kóser borfesztiválja. Ebben az évben mintegy 8000 érdeklődő volt kíváncsi 40 borászat termékeire. A helyszín és a résztvevő borászatok kiválasztása mellett fontos az időpont megválasztása is: a jeruzsálemi borfesztivált mintegy két héttel purim és hat héttel peszách előtt tartják. Purim ünnepének egyik micvája az ivás, a peszáchi széderen pedig négy pohár bort fogyasztanak a résztvevők.

Júniusban harmadik alkalommal rendezték meg Tel Avivban a Whisky Live-ot, a világ legjelentősebb whiskykóstoló rendezvényét, ahol idén már helyi termékekkel is lehet találkozni. A világhírű cégek termékeinek megkóstolása mellett számtalan workshop és előadás várta a látogatókat a kétnapos rendezvényen.

Kultúra

A zsidóság különböző aspektusaival kulturális fesztiválok során ismerkedhetünk meg. Ezek közül – különleges tematikája miatt – mindenképpen említést érdemel a manhattani görög zsidó fesztivál, a helyi – és Nyugaton egyetlen – romanióta (görögországi zsidó) közösség, a Kehila Kadosha Janina szervezésében. Az idén másodszor megrendezett eseményen az érdeklődők megismerkedhettek e letűnőfélben levő kultúra szokásaival, ételeivel, zenéjével és táncaival.
Krakkó zsidó központjában, Kazimierzben rendezték meg idén nyáron már 26. alkalommal a Zsidó Kulturális Fesztivált, melynek célja, hogy „bemutassa a diaszpóra zsidó kultúrájának sokféleségét és szépségeit”. Az egyhetes koncert- és programsorozaton külön szerep jut Izraelnek, mint „referenciapontnak, mely egy államban és országban egyesíti a diaszpórát.”

Fesztiválok Izraelben

Az észak-izraeli Cfát városának hangulatos negyedeiben nyaranta három napig tart a Nemzetközi Klezmer Fesztivál. Esténként ingyenes koncertekkel, napközben pedig különféle programokkal, és – a helyszínnek megfelelő módon – kabbalisztikus városnézéssel és workshopokkal várják az érdeklődőket. A klezmer sajátos, kelet-európai zsidó népzene, melyet korábban elsősorban esküvőkön játszottak.
A Jeruzsálemi Fényfesztivált 2009 óta rendezik meg évente Jeruzsálemben. Az Óváros falait különleges fényekkel világítják meg, a köztereken pedig vezető izraeli és nemzetközi művészek fényjátékait, szobrait és egyéb műveit tekinthetik meg az érdeklődők.
Nagy népszerűségnek örvend az évente kétszer, szukot és peszách félünnepén megrendezett Mosáv Vásár a Jeruzsálem és Tel-Aviv között fekvő Mevo Modiinban. A látogatókat a Slomó Carlebach rabbi-énekes által hirdetett egységben és örömben várják a szervezők koncertekkel.
Akit inkább a zsidó film érdekel, az is megtalálhatja számításait a Jeruzsálemi Zsidó Filmfesztiválon, melyet chanuka idején tartanak. Az egyhetes rendezvénysorozaton mintegy 50 filmet vetítenek le, melyek szorosabban, vagy lazábban, de a zsidó valláshoz, néphez, élethez, kultúrához, Izraelhez, a holokauszthoz, stb. kötődnek.

Megszakítás