Izgalmas kezdeményezés tartja lázban az Izraelbe települni vágyó és a már ott élő lubavicsiakat: lelkes haszidok egy csoportja új falu alapítását tervezi Izraelben, amely a Chábád filozófia szellemében működne.

Az ötletgazdák álma egy olyan, fiatal családokból álló közösség létrehozása, mely a természettel harmóniában, a lubavicsi rebbék tanítása alapján növekedne, és válna egy dinamikus, befogadó kistelepüléssé a Szentföldön. A terv egyelőre csupán papíron, pontosabban egy weboldal formájában létezik, de nagy erőfeszítéssel dolgoznak mind a tagtoborzáson, mind az anyagi, tárgyi és bürokratikus feltételek megteremtésén.

Izraelben már létezik egy lubavicsi település, a Ben-Gurion repülőtér közelében elhelyezkedő Kfár Chábád, amelyet a hatodik rebbe, Joszéf Jicchák Schnnersohn rabbi alapított 1949-ben. Az izraeli Chábád mozgalom központjaként is funkcionáló falu azonban már nemigen kínálhat lakáslehetőséget az újonnan betelepülőknek, mert befogadóképességének határára ért. Máshol is találunk lubavicsi lakónegyedeket, mint pl. a jeruzsálemi Sikun Chábád vagy Náchálát Hár Chábád Kirját Máláchiban, ám ezek tömbházakból állnak, s az új kezdeményezés egyik alappillére éppen a vidéki életforma lenne.

Az elmúlt években soha nem látott alijahullám figyelhető meg az amerikai zsidóság körében, ezen belül a Chábád közösségben is. Az Izraelbe érkezés után sok lubavicsi család érzi azt, hogy beilleszkedésüket nagyban segítené, ha hozzájuk hasonló életvitelű és filozófiájú emberek körében élhetnének. További motiváció lenne a haszid történetekből ismerős, stetl jellegű kistelepülés létrehozása, mely megteremtené a feltételeket egy spirituálisan emelkedett közösség kialakulására, melyet egyúttal – a mezőgazdasági munka révén -, Izrael földjével is speciális kapcsolat fűzne egybe. A tervek szerint a lakosok mintegy 80 százaléka lenne bevándorló. Ez a felosztás is az újonnan érkezettek gyorsabb beilleszkedését segítené, mert gyakran okoz számukra nehézséget az izraeliek eltérő kultúrája, mely különbség még a haszid csoporthoz tartozók között is megfigyelhető.

MendyDreamCyan1
Ebben a környezetben épül majd fel a falu

A Nevé Chábád nevet viselő projekt a Negev-sivatag fővárosaként is ismert Beer Sevá és a Holt-tenger közeli Arad között kívánja felépíteni az új települést. A Negev Izrael egyik kiemelt fejlesztési területe, folyamatosak az infrastrukturális beruházások, és bőven akad szabad földterület is.  A 200 000 lakosú Beer Sevá közelsége azért fontos, mert várhatóan évekig tart, amíg Nevé Chábád oktatási hálózata kiépül, s addig a nagyváros virágzó lubavicsi intézményeit látogatnák a falu gyermekei. Emellett e város nyújthat munkahelyeket és bevásárlási lehetőséget, valamint itt található a jól felszerelt Szoroka kórház is.

További fontos cél az elérhető árú lakhatás és oktatás biztosítása is. Izraelben rendkívül magasak az ingatlanárak, Nevé Chábádban azonban az olcsó földterületen, saját szervezéssel felépített házakat várhatóan alacsony áron lehet majd megvásárolni. A közösség tervezi  olcsó bérlakások kialakítását is. Az amerikai vallásos zsidók egyik fő problémája az igen borsos tandíjak kifizetése, melyek a sok gyermekkel megáldott családokban évente több tízezer dollárra rúgnak. Izraelben azonban – az állami támogatásnak köszönhetően -, a fenti összeg töredékét kell csak kifizetniük. A faluban fontos nevelési eszköz lesz a földművelés és állattenyésztés megszerettetése a gyermekekkel, és a saját termesztésű organikus élelmiszerek egy, az amerikainál lényegesen egészségesebb életmódot tesznek lehetővé.

Idővel Nevé Chábád turisztikai fejlesztéseket is tervez, mely kifejezetten a lubavicsi filozófia és életmód iránt érdeklődőknek kíván majd egyedi pihenési lehetőséget. Tervezik továbbá egy egyedi oktatási program létrehozását, melynek keretében a diákok egy valódi haszid közösség tagjaiként, a természettel összhangban mélyülhetnének el a Tóra bölcsességében.

Jelen pillanatban az alapító családok Beer Sevában élnek, s jelentős időt és energiát fektetnek a projekt előmozdításába. Sikerült különböző alapítványokat megnyerniük az ügynek, s azt remélik, hamarosan megindulhat az építkezés. Az első időszak minden bizonnyal embert próbáló feladatok elé állítja a pionírokat, hiszen egy ideig mobil otthonokban laknak majd, s mindent kívülről kell beszerezniük, azonban kárpótolja őket az a tudat, hogy egy különleges település megalapítói lehetnek Izrael földjén.

További részletek: http://www.nevechabad.com/

Megszakítás