Az izraeli miniszterelnök leleplezte a szülei emlékművét Mumbaiban.

Tíz évvel ezelőtt muszlim terroristák nagyszabású támadást hajtottak végre az indiai fővárosban. A mészárlásban 170 ember vesztette életét, köztük a helyi lubavicsi küldöttek, Gavriel és Rivka Holtzberg. Egyetlen gyermekük, az akkor kétéves Mojsi a házvezetőnő segítségével menekült meg a biztos haláltól.

Benjámin Netánjáhu múlt heti indiai látogatása során leleplezte a mumbai Chábád-központban felállítandó, a Holtzberg-házaspárnak emléket állító emlékközpont látványtervét. Indiai látogatására elkísérte a nagyszüleinél, Izraelben nevelkedő Mojsi is.

Az izraeli miniszterelnököt a központ új vezetői, Israel Kozlovsky rabbi és felesége, Chaya fogadta. Netánjáhu bejegyzést írt az intézmény vendégkönyvébe, és az áldott emlékű lubavicsi rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi neki szóló üzenetét idézte: „Gyújts fényeket, és így űzd el a sötétséget. Ez a fény természete: elég egyetlen gyertyát meggyújtani és hatalmas sötétség semmisül meg”. A miniszterelnök beszélt Mojsiról is, akivel baráti kapcsolatot alakított ki: „Szépen fejlődik, hamarosan bár micvája lesz, majd családot alapít. Izrael egész népe végigkíséri ezen az úton”. A tíz évvel ezelőtti szörnyűségekkel kapcsolatban a miniszterelnök ezt mondta: „Ami itt történt, jól szemlélteti a gyűlölet és a szeretet közötti gyökeres ellentétet. A terroristákat a gyűlölet vezérelte, mégis annyi szeretet létezésére világítottak rá szörnyű tettükkel. A szülők, Gavriel és Rivka szeretete Mojsi felé, a mumbai Chábád-központ szeretete a látogatói felé és a lubavicsi küldöttek szerető és törődő személyisége világszerte, akik otthonukba invitálják a zsidókat a világ minden egyes pontján”.

Mojsi szintén beszédet mondott, melyben megszólította Netánjáhut is: „Köszönöm Izrael miniszterelnökének, hogy annyi év után ismét ellátogathattam egykori otthonomba, és köszönöm Istennek is.”  Ezt követően Mojsi elmondta azt az imát, melyet olyan helyen szokás elmondani, ahol valaki korábban nagy veszedelemből menekült meg: „Áldott az Örökkévaló, aki csodát tett velem ezen a helyen”. Mojsi a bátor házvezetőnőnek, Sandrának is megköszönte, hogy megmentette az életét, majd ezután meghívta Netánjáhut közelgő bár micva ünnepségére.

A miniszterelnök egy emléktáblát is felavatott a meggyilkolt házaspár emlékére, mely eseményen részt vettek a gyászoló nagyszülők is, akik örökmécsest gyújtottak. Ezt követően hatvanfős, izraeli és indiai hivatalos személyekből álló delegáció előtt mondott beszédet Kozlovsky rabbi és a Chábád regionális igazgatója, Yosef Chaim Kantor rabbi, aki a Rebbe tanításának szellemében beszélt a tragédiákkal és veszteségekkel való szembenézésről. A megemlékezés végén Netánjáhu felkereste a néhai Holtzberg család máig golyó lyuggatta lakását is.

Kozlovsky rabbi így foglalta össze az emlékközpont üzenetét: “A Rebbe, az áldott emlékű Menachem Mendel Schneerson rabbi örökérvényű tanítását követve az emlékközpont arra hívja fel a figyelmet, hogy minden egyes ember felelőssége és feladata, hogy a világot jobbá tegye. Az emlékközpont arra ösztönöz és tanít mindenkit, hogy jobbá tegye saját magát, saját közösségét és végül az egész világot. Az emlékezés tere magában foglalja a Holtzberg család egykori lakását, és azt az emeletet, ahol a gyilkosságok történtek. A tetőről, ahonnan a városon végigsöprő támadássorozatot látni lehetett, emlékkertet alakítanak ki az összes áldozat tiszteletére.

A Kozlovsky házaspár 2012-ben érkezett Mumbaiba, hogy újraindítsák a Chábád-központ működését. Eleinte egy kis lakást béreltek, és onnan igyekeztek visszaállítani a központ szolgáltatásait, a 2008-as tragédiát megelőző színvonalon. Eközben ők irányították a terrortámadásban és az indiai hadsereg mentőakciójában súlyosan megrongálódott, több emeletes, eredeti Chábád-ház felújítási munkálatait is. A Nariman-háznak nevezett épületet 2014-ben avatták újjá nagy ünnepség keretében, és azóta ismét  a helyi zsidó közösség és az évente a térségbe érkező, sok ezer izraeli turista szolgálatára áll.

Mojsit Narenda Modi indiai miniszterelnök hívta meg hazájába, amikor a múlt év júliusában történelmi jelentőségű látogatást tett Izraelben; Netánjáhu pedig felajánlotta számára, hogy tagja lehet az idén januárban Indiába látogató izraeli küldöttségnek. Netánjáhu személyében 15 év után először járt izraeli miniszterelnök Indiában. A két politikus jó barátságot ápol egymással, és jelentősen erősítették az országaik közötti politikai, gazdasági és védelmi együttműködést.

A 11 éves Mojsi a tragédia óta Izraelben él a nagyszüleinél és jesivában tanul. A támadás idején mindössze két éves volt. A lövéseket hallva Sandra Samuel, az indiai házvezetőnő biztonságba helyezte a gyermeket, és így megmentette életét. Sandra tiszteletbeli izraeli állampolgárságot kapott, és jelenleg is Izraelben él, közeli kapcsolatban Mosjival. Az indiai látogatásra is elkísérte őt. A gyermek neveltetését segítendő a lubavicsi közösség alapítványt hozott létre, mely anyagilag támogatja az árván maradt fiút.

zsido.com

Forrás: Crownheights.info