A palesztinokkal kötendő béke-megállapodásnak is tartalmaznia kell azt, hogy Izrael fővárosa Jeruzsálem – hangsúlyozta az izraeli miniszterelnök. A bejelentést a magyarországi zsidó közösségek is üdvözölték. Az EMIH szerint „az amerikai elnök bejelentését követően a valósághoz fog igazodni a politika és a diplomácia”.

“Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt”- közölte az izraeli miniszterelnök az amerikai elnök beszéde után. “Nincs olyan béke, amelyben Jeruzsálem nem Izrael fővárosa”- tette hozzá. 

Reuven Rivlin államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai  elnöki bejelentést, és köszönetet mondott Trumpnak. “A jubileum, a város újraegyesítésének ötvenedik évfordulója után eljött az ideje, hogy nyugalom legyen Jeruzsálemben, és hogy a remény virágzását lássák Izrael fővárosában, azon a helyen, ahová a világ minden tájáról jönnek a zarándokok” – tette hozzá. “Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése és a nagykövetségek  áttelepítése a városba a zsidó nép jogának elismerését jelenti ehhez a földhöz és egyben mérföldkő a békéhez vezető úton” – fogalmazott Rivlin. 

Jeruzsálem polgármestere, Nir Barkat is üdvözölte Donald Trump lépését. “Ez a történelmi nyilatkozat egyértelmű üzenetet küld az egész világnak, hogy az Egyesült Államok a zsidó nép és Izrael mellett áll” – mondta Barkat.

“Nem félünk a fenyegetéstől” – nyilatkozta Gilád Erdan belbiztonsági miniszter. “A biztonsági erők és az izraeli rendőrség felkészült minden lehetséges eseményre” – mondta.

“Jeruzsálem évezredek óta a zsidó nép szimbóluma” – jelentette ki Avi Gabaj, az ellenzéki Munkapárt elnöke. “Örülök, hogy Izrael fennállása hetvenedik évfordulóján fontos barátunk, az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet fővárosunknak, és felkészül a nagykövetség átadására” – hangsúlyozta.

A bejelentést a magyarországi zsidó közösségek, az EMIH és a MAZSIHISZ is üdvözölték. Az EMIH közleményében történelmi jelentőségűnek tulajdonította a bejelentést. „A bibliai korokban valóságosan, a szívünkben pedig mindig is a Szent Föld, majd Izrael állam fővárosa volt Jeruzsálem. Az amerikai elnök bejelentését követően a valósághoz fog igazodni a politika és a diplomácia.” – írják, az EMIH közleményében – hozzátéve – „hogy a magyar zsidók is imádkoznak, hogy minél kevesebben essenek áldozatául Izrael ellenségeinek, és Jeruzsálem egykor majd a béke városává váljék.”

MTI/zsido.com