Az izraeli miniszterelnök úgy döntött, hogy több katonai és belbiztonsági szakértő ellenkezése ellenére, támogatja a terroristákra kiszabható halálbüntetés bevezetését.

A törvényt Ávigdor Lieberman védelmi miniszter szorgalmazza már jó ideje. Fél évvel ezelőtt megakadtak az ez irányú egyeztetések, ám a miniszterelnök kijelentette, hogy most már semmi sem állhat a törvénytervezet útjába, és hamarosan a Kneszet elé terjesztik azt.

Hivatalosan egyébként létezik halálbüntetés Izraelben, ám azt csupán kétszer alkalmazták eddig a zsidó állam megalapítása óta. Az 1948-as függetlenségi háborúban Meir Tobianskit végezték ki kémkedés vádja miatt – ez a vád utóbb hamisnak bizonyult, és posztumusz felmentették. 1962-ben pedig a kötél általi halálra ítélt náci háborús bűnös, Adolf Eichmann ítéletét hajtották végre. Az ítélet különösen nagy jelentőségű hazaárulási ügyekben és a hadsereg kötelékében elkövetett súlyos bűncselekmények miatt szabható ki, ám ehhez három bíró egyhangú döntése szükséges. Az új törvény ezen változtatna, és megelégedne a háromtagú bírói testület két tagjának egyetértésével.

A védelmi miniszter közölte, hogy a törvény elfogadásához köti pártja a Jiszráel Béjténu (Izrael az otthonunk) koalícióban maradását. Távozásuk esetén ki kellene írni az előrehozott választásokat.

Netánjáhu azután döntött arról, hogy ismét napirendre kerüljön a törvény elfogadtatása, hogy Náftáli Benet oktatási miniszter, a kormánykoalícióban helyet foglaló Bájit Hájehudi (Zsidó Otthon) párt vezetője szintén kiállt a terroristák halálbüntetése mellett. Hozzátette: a halálbüntetés egyik fontos következménye, hogy nem történhet meg az elítélt terroristák későbbi szabadon engedése politikai nyomásra, ahogy arra már számos példa akadt a múltban.

Benet egy másik, a terrorizmus megfékezését célzó törvénytervezettel is előállt: véleménye szerint a merényletek elkövetőinek családjait ki kellene telepíteni és száműzni egy másik településre, esetleg a Gáza-övezetbe.

A közelgő kampányidőszakot jelzi, hogy az oktatási miniszter egyben támadást is intézett kollégája ellen: „Amit Lieberman nem képes megtenni a Védelmi Minisztérium élén, majd mi tesszük meg a törvény erejével. Az elmúlt két évben Lieberman leépítette Izrael elrettentő erejét. A terroristák nem félnek. Tudják, hogy a házaikat végül nem rombolják le, hogy a családjaik havi 12 000 sékelt (918 000 Ft) kapnak [a Palesztin Hatóságtól], és hogy hősökként ünneplik őket. Az új törvény lényege, hogy a terroristák elkezdjenek félni”.

zsido.com

Forrás: TOI

Megszakítás